Dieta
Jesteśmy tu, aby pomóc Ci odnaleźć harmonię między smakiem a zdrowiem. Eksplorujemy różne podejścia do zdrowego żywienia, dostarczając Ci narzędzi i wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje cele żywieniowe.

Wyróżnione wpisy
Dieta ketogeniczna zyskała ogromną popularność wśród osób, które szukają skutecznego sposobu na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Czy jednak faktycznie jest tak efektywna, jak twierdzą jej zwolennicy? Badania naukowe pokazują, że stosowanie diety o obniżonej zawartości węglowodanów, w tym diety ketogenicznej, rzeczywiście przyczynia się do znacznie szybszego spadku masy ciała niż tradycyjne diety niskotłuszczowe, jednak ten rodzaj diety ma wiele minusów. Przede wszystkim zanim przejdziesz na keto warto zastanowić się czy to bezpieczny i zdrowy wybór dla Ciebie. Dieta ketogeniczna to sposób żywienia charakteryzujący się wysoką zawartością tłuszczu i bardzo niską zawartością węglowodanów, którego celem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Warto wiedzieć, że to dosyć wymagające podejście, które wiąże się z rygorystyczną dietą, trudną do utrzymania na dłuższą metę. W tym artykule dowiesz się, jak działa metabolizm podczas diety ketogenicznej,a także jakie są potencjalne ryzyka związane z tą dietą.

Czy wiesz, że odpowiednio dobrane produkty przeciwzapalne mogą znacząco wpłynąć na walkę z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie? Twój codzienny styl życia odgrywa kluczową rolę w rozwoju stanów zapalnych. Brak ruchu, długotrwały stres, palenie papierosów, nadmierna masa ciała oraz niewłaściwie zbilansowane posiłki to główne czynniki, które nasilają procesy zapalne. Na szczęście, wprowadzenie przeciwzapalnego sposobu odżywiania może skutecznie obniżyć stan zapalny. Warto zaznaczyć, że dieta przeciwzapalna, której znakomitym przykładem jest dieta śródziemnomorska, pomaga regulować poziom glukozy i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Podstawę tego sposobu odżywiania stanowią produkty o właściwościach przeciwzapalnych - kolorowe warzywa, owoce o niskim indeksie glikemicznym (jak borówki, jeżyny czy maliny) oraz tłuste ryby morskie, które zawierają cenne kwasy omega-3. W tym artykule poznasz zasady komponowania diety przeciwzapalnej oraz dowiesz się, jakie produkty wybierać, by skutecznie zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

Wszystkie wpisy
.webp)
Dieta śródziemnomorska uważana jest za jeden z najbardziej popularnych i najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Jej korzenie sięgają tradycyjnych zwyczajów kulinarnych krajów basenu Morza Śródziemnego, takich jak Grecja, Włochy czy Hiszpania. W ostatnich latach zyskała ogromną popularność ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne i smaczne, zróżnicowane posiłki. W tym artykule przyjrzymy się bliżej zasadom diety śródziemnomorskiej, jej zaletom i wadom oraz temu, dla kogo może być najlepszym wyborem.Dieta śródziemnomorska – na czym dokładnie polega?Dieta śródziemnomorska to nie tyle ścisły plan żywieniowy, co raczej styl życia i sposób odżywiania inspirowany tradycyjnymi nawykami żywieniowymi regionu śródziemnomorskiego. Podstawą tej diety są:Obfitość warzyw i owocówPełnoziarniste produkty zbożoweZdrowe tłuszcze, głównie oliwa z oliwekUmiarkowane spożycie ryb i owoców morzaOgraniczone spożycie mięsa czerwonegoNiewielkie ilości nabiału, głównie w postaci jogurtów i serówUmiarkowane spożycie wina (opcjonalnie)
.webp)
Nieprawidłowe wyniki parametrów gospodarki lipidowej zdecydowanie powinny skłaniać do tego, by przyjrzeć się jakości codziennej diety. Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu, aby nie pogłębiać swojego problemu? O tym, a również o skutkach zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, przeczytasz w tym artykule. Czym jest cholesterol? Cholesterol to tłuszczowa substancja chemiczna z grupy steroidów, która pełni w organizmie rozmaite funkcje. Cholesterol jest wytwarzany endogennie, przede wszystkim w wątrobie, jelitach i skórze, choć nie są to jedyne tkanki i narządy, które mają zdolność syntezy cholesterolu. W organizmie człowieka spore ilości cholesterolu znajdują się w mózgu i rdzeniu kręgowym.
.webp)
Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, to sposób odżywiania, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Chociaż pojęcie to często pojawia się w trakcie rozmów towarzyskich oraz na portalach internetowych, dla niektórych wciąż pozostaje zagadką. Czym więc jest dieta ketogeniczna zwana również ketogenną? To bogatotłuszczowy i ubogowęglowodanowy sposób żywienia, który naśladuje stan głodówki, powodując wytwarzanie z tłuszczów dużej ilości ciał ketonowych, jednocześnie dostarczając wystarczającej ilości energii. Stosunek tłuszczów do węglowodanów w takiej diecie wynosi 3-4:1. Głównym celem diety ketogennej jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy metabolicznej. W tym stanie, z powodu znacznego ograniczenia spożycia węglowodanów, organizm zaczyna wykorzystywać tłuszcze (ciała ketonowe) zamiast glukozy jako główne źródło energii. Dieta keto znacząco różni się od tradycyjnego sposobu odżywiania. Podczas gdy typowa dieta zawiera około 50-60% węglowodanów, 15-20% białka i 20-30% tłuszczów, dieta ketogenna drastycznie zmienia te proporcje. W diecie keto tłuszcze stanowią około 60-80% całkowitego spożycia kalorii.
.webp)
Współcześnie, wiele osób poszukuje metod mających na celu oczyszczanie organizmu. Internet i producenci żywności oraz suplementów oferują szeroki wybór kuracji oczyszczających, takich jak diety warzywno-owocowe, sokowe czy oparte na konkretnych grupach produktów spożywczych. Dieta oczyszczająca wciąż jest na ustach wielu ludzi, jednak nie wszyscy wiedzą, że eksperymenty z takimi dietami mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Wobec tego pojawia się pytanie - czy istnieje sposób na oczyszczenie organizmu bez ryzyka? A może samo oczyszczanie nie jest konieczne? A może diety oczyszczające to tylko zwykły chwyt marketingowy?
.webp)
Diety ograniczające podaż węglowodanów cieszą się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem. Odchodząc od klasycznych zasad odżywiania, coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia węglowodanów w celu redukcji masy ciała, poprawy zdrowia lub samopoczucia. Jednak zanim zdecydujesz się na ten sposób żywienia, warto bliżej przyjrzeć się temu, na czym polega dieta niskowęglowodanowa, a także jakie mogą być jej długofalowe skutki.
.webp)
Czujesz pieczenie w klatce piersiowej po obfitych posiłkach lub leżeniu zaraz po jedzeniu? To może być refluks żołądkowy. Kwas żołądkowy podrażnia wtedy przełyk, powodując zgagę. Zgaga i pieczenie w żołądku to sygnały, że coś dzieje się nie tak w Twoim układzie pokarmowym. Jeśli te dolegliwości powracają często, może to być objaw refluksu żołądkowego. Nie lekceważ tego problemu, ponieważ może on prowadzić do poważniejszych schorzeń. Zastanawiasz się Czego nie można jeść przy refluksie, Co najlepiej jeść, jak się ma refluks lub jak wygląda dieta na refluks żołądka? Sprawdź, jak dieta może Ci pomóc uporać się z tym problemem. Co to jest refluks? Refluks żołądkowo-przełykowy to powszechny problem zdrowotny, który dotyka coraz więcej osób w różnym wieku. Charakteryzuje się cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, powodując dyskomfort, ból i nieprzyjemne objawy, takie jak zgaga. Proces ten zachodzi na skutek osłabienia dolnego zwieracza przełyku, który w normalnych warunkach uniemożliwia przedostawanie się treści żołądkowej do górnych odcinków przewodu pokarmowego. Kiedy dochodzi do rozluźnienia tego mechanizmu obronnego, kwas żołądkowy wraz z częściowo strawioną żywnością może bez przeszkód przemieszczać się w górę, drażniąc wrażliwą błonę śluzową przełyku. Konsekwencją tego procesu są nieprzyjemne objawy, które mogą znacząco wpływać na jakość życia i samopoczucie pacjenta.
.avif)
Saxenda jest jednym z leków stosowanych w farmakologicznym leczeniu otyłości. Substancją aktywną tego leku jest liraglutyd, który jest syntetycznym analogiem GLP-1. Jego działanie opiera się na regulacji apetytu i kontrolowaniu masy ciała poprzez wpływ na ośrodki regulujące uczucie sytości. Jak powinno się dawkować Saxendę? Dlaczego dawka leku zmienia się z czasem? W tym artykule bliżej przejrzymy się tym kwestiom. Dlaczego zmienia się dawkowanie leku Saxenda? Dawkowanie Saxendy zmienia się z czasem, zaczynając od dawki 0,6 mg na dzień, aż do dawki podtrzymującej 3 mg dziennie. Stopniowe zwiększanie dawki Saxendy pozwala organizmowi przyzwyczaić się do działania leku. Dzięki takiemu zabiegowi ograniczone jest ryzyko wystąpienia dużych efektów ubocznych, głównie tych ze strony przewodu pokarmowego, tj. nudności, biegunki, ból brzucha, wymioty, wzdęcia czy zaparcia. Podczas zwiększania dawki Saxendy bardzo ważne jest monitorowanie samopoczucia oraz zgłaszania każdych niepokojących nieprawidłowości lekarzowi prowadzącemu leczenie.

Otyłość stała się jednym z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego społeczeństwa. W obliczu tego zjawiska badacze naukowi pracują nad coraz bardziej efektywnymi metodami leczenia nadwagi lub otyłości. Jednymi z najnowszych leków nowej generacji, które pojawiły się na rynku i wzbudziły znaczne zainteresowanie, są Saxenda i Ozempic. Jednak czy te leki faktycznie wspomagają proces odchudzania? Przyjrzyjmy się bliżej ich mechanizmom działania oraz zwróćmy uwagę, jakie inne aspekty są ważne podczas stosowania tych leków.

Ozempic był pierwszym lekiem, o którym bardzo dużo zaczęło się mówić w kontekście redukcji masy ciała. Semaglutyd, czyli substancja czynna tego środka farmakologicznego, rzeczywiście pozwala zmniejszyć apetyt i spowolnić tempo odchudzania żołądka, co przekłada się na efekt odchudzający. Jednocześnie Ozempic jest lekiem, który w Polsce został zarejestrowany jako preparat do wykorzystania w terapii cukrzycy. Rodzi to szereg pytań o Ozempic: dla kogo jest tak właściwie przeznaczony; czy można stosować go w terapii otyłości? Rzućmy na ten temat lekarskim okiem.

Hipoglikemia, potocznie nazywana niedocukrzeniem, jest stanem, w którym poziom glukozy we krwi spada poniżej normy, zwykle poniżej 70 mg/dl. Ten stan może być niebezpieczny, zwłaszcza jeśli nie zostanie szybko rozpoznany. W tym artykule omówimy, co to jest hipoglikemia, jakie są jej objawy, przyczyny, jak pomóc osobie z niedocukrzeniem i jak temu zapobiegać. Co to jest hipoglikemia (niedocukrzenie)? Hipoglikemia jest stanem, w którym stężenie glukozy we krwi spada poniżej 3,9 mmol/l (<70 mg/dl), niezależnie od tego, czy występują objawy. Objawy mogą pojawić się zarówno przy szybkim spadku glukozy, nawet przy normalnych poziomach, jak i przy niższych stężeniach, zwłaszcza u osób z długoletnią cukrzycą typu 1. Klinicznie istotna hipoglikemia występuje, gdy poziom glukozy spada poniżej 3 mmol/l (<54 mg/dl).

Choroba Hashimoto to schorzenie autoimmunologiczne, które charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem tarczycy powodowanym przez własny układ odpornościowy. Jest to najczęstsza przyczyna niedoczynności tego gruczołu. Odpowiednio dobrana dieta może odegrać kluczową rolę w łagodzeniu objawów choroby. Poprzez świadome żywienie można wpłynąć na funkcjonowanie układu immunologicznego, metabolizm oraz złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Do typowych objawów, które można złagodzić dzięki prawidłowemu odżywianiu, należą: suchość skóry, wypadanie włosów, kruche paznokcie, przewlekłe zmęczenie oraz problemy z trawieniem. Jednym z kluczowych elementów wspomagających terapię jest odpowiednio dobrana dieta. W tym artykule wyjaśnimy, jak komponować jadłospis, aby wspomóc funkcjonowanie tarczycy i poprawić komfort życia z chorobą Hashimoto.

Czy wiesz, że cukrzyca dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie? Szacuje się, że około 422 milionów ludzi choruje na cukrzycę, a w Polsce liczba ta sięga prawie trzech milionów pacjentów. Warto zaznaczyć, że cukrzyca to poważna choroba metaboliczna, w której występują zaburzenia wchłaniania cukru z krwi do tkanek, prowadzące do podwyższonego poziomu glukozy we krwi (hiperglikemii). W tym artykule przyjrzymy się bliżej cukrzycy, ale także stopie cukrzycowej, tym czym jest oraz jak ją leczyć. Cukrzyca – typy, objawy i powikłania Warto pamiętać, że wyróżniamy kilka głównych typów cukrzycy: Cukrzyca typu 1 – choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy niszczy komórki beta trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Dotyka głównie dzieci i młodzież do 30. roku życia. Rozwija się szybko i nagle, często objawiając się kwasicą i śpiączką ketonową. Podstawą leczenia jest insulinoterapia. Cukrzyca typu 2 – najczęstsza postać (około 80% przypadków), związana z postępującym upośledzeniem wydzielania insuliny w wyniku insulinooporności. Kluczową rolę odgrywają czynniki środowiskowe, szczególnie otyłość brzuszna i mała aktywność fizyczna. Rozwija się powoli i może pozostawać utajona przez kilka lat. Cukrzyca ciążowa – hiperglikemia po raz pierwszy rozpoznana w czasie ciąży, dotykająca około 5,4% kobiet ciężarnych w Polsce. Jakie są pierwsze objawy cukrzycy? Do najważniejszych należą: wzmożone pragnienie i częste oddawanie moczu osłabienie, senność i łatwe męczenie się trudności w gojeniu się ran Warto zaznaczyć, że nieleczona cukrzyca prowadzi do poważnych powikłań. Długotrwała hiperglikemia uszkadza naczynia krwionośne i nerwy, co skutkuje niewydolnością różnych narządów.
Zadbajmy razem o Twoje zdrowie
W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!
