Wróć
min
03
.
04
.
2025

Dieta na wysoki cholesterol. Co jeść, a czego unikać?

dieta na wysoki cholesterol
Ludmiła Podgórska
dietetyk
Kategorie
Spis treści

Nieprawidłowe wyniki parametrów gospodarki lipidowej zdecydowanie powinny skłaniać do tego, by przyjrzeć się jakości codziennej diety. Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu, aby nie pogłębiać swojego problemu? O tym, a również o skutkach zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, przeczytasz w tym artykule.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to tłuszczowa substancja chemiczna z grupy steroidów, która pełni w organizmie rozmaite funkcje. Cholesterol jest wytwarzany endogennie, przede wszystkim w wątrobie, jelitach i skórze, choć nie są to jedyne tkanki i narządy, które mają zdolność syntezy cholesterolu. W organizmie człowieka spore ilości cholesterolu znajdują się w mózgu i rdzeniu kręgowym. 

Cholesterolu dostarczamy sobie również z pożywieniem, czyli egzogennie. Źródłami tego związku są wyłącznie produkty odzwierzęce, ponieważ w komórkach roślinnych cholesterol nie występuje. Wyjątkiem są przetworzone produkty roślinne, w których ten cholesterol może się pojawić za sprawą dodatków odzwierzęcych. 

{{cta}}

Rola cholesterolu w organizmie

Wśród ról i funkcji, które pełni cholesterol w naszym organizmie, należy wskazać:

  • budowanie błon lipidowych komórek,
  • przekaźnictwo sygnałów nerwowych, ponieważ wchodzi w skład osłonki mielinowej,

  • uczestniczenie w procesie emulgacji tłuszczów (cholesterol jest składnikiem żółci),
  • regulowanie aktywności receptorów oraz enzymów mających swój udział w różnych szlakach metabolicznych,
  • uczestnictwo w syntezie witaminy D3 oraz hormonów steroidowych, np. testosteronu. 

Dlaczego wysoki cholesterol jest szkodliwy?

Biorąc pod uwagę funkcje cholesterolu,, zupełnie jasne jest, że jego obecność w organizmie jest naturalna i wręcz konieczna. Problemem jednak staje się nadmiar tego cholesterolu, a konkretnie nadmiar lipoprotein o małej gęstości, czyli cholesterolu LDL. Potocznie bywa on nazywany „złym” i jest odpowiedzialny za dystrybucję cholesterolu w organizmie. 

Nadmiar cholesterolu LDL powiązany jest z postępującym procesem miażdżycowym, a miażdżyca znacząco zwiększa ryzyko pojawienia się incydentów sercowo-naczyniowych i chorób serca.

Gdy zauważalne jest podwyższone stężenie cholesterolu i frakcji LDL, mowa o hipercholesterolemii. Może mieć ona charakter pierwotny - powiązana z czynnikami genetycznymi i środowiskowymi (m.in. nieprawidłowym stylem życia) - oraz wtórny, gdy jest objawem innych chorób (np. w zespole Cushinga).

Jaki jest prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Normy dla zdrowych dorosłych

Kiedy mamy do czynienia z prawidłowym, a kiedy z podwyższonym stężeniem cholesterolu? U osób zdrowych parametry powinny mieścić się w zakresie:

  • 114–190 mg/dl – cholesterol całkowity
  • <115 mg/dl – cholesterol LDL
  • >50 mg/dl (kobiety) i >40 mg/dl (mężczyźni) – cholesterol HDL
  • <150 mg/dl na czczo – triglicerydy

W przypadku osób z wyższym ryzykiem sercowo-naczyniowym normy te są bardziej restrykcyjne.

Przyczyny wysokiego poziomu cholesterolu

Wśród środowiskowych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu należy wymienić: nieodpowiednią dietę, która obfituje w różne źródła cholesterolu; niską aktywność fizyczną, stosowanie używek. 

Wysoki poziom cholesterolu może mieć również podłoże genetycznie – mowa wówczas o tzw. hipercholesterolemii rodzinnej. Nie jest to jednak tak popularna przyczyna podwyższonego cholesterolu, jak nieprawidłowy styl życia. 

Podwyższone wartości cholesterolu mogą być również objawem towarzyszącym chorobie, jak to ma miejsce w przypadku choroby Cushinga lub być efektem przyjmowanych leków (m.in. kortykoidów).

Jaka dieta na wysoki cholesterol?

Wyniki badań wykazały u Ciebie wysoki cholesterol i wiesz już, że wymaga to zmiany sposobu żywienia. Czego nie jeść lub czego unikać przy wysokim cholesterolu? 

Modelami diet, które służą osobom z hipercholesterolemią, są dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH. Ograniczają one podaż produktów odzwierzęcych, zwłaszcza tych z dużą ilością tłuszczów, promując jednocześnie wyższe spożycie warzyw, owoców i produktów roślinnych. 

Są to również diety, których skuteczność w przypadku chorób układu krążenia została potwierdzona licznymi badaniami naukowymi i rekomendacjami towarzystw naukowych. Nieprzypadkowo corocznie znajdują się także w topie zestawienia najlepszych diet, które przygotowuje US News Health.

{{cta_1}}

Jak obniżyć cholesterol? Zasady diety obniżającej stężenie cholesterolu

Bardzo ważne jest to, by komponując dietę, nie skupiać się wyłącznie na tym, czego nie można jeść przy wysokim cholesterolu (co należy ograniczyć). Zdecydowanie lepiej podejść do tego od drugiej strony: zastanowić się, co warto włączyć i czego dobrze jest spożywać więcej.

Dieta obniżająca cholesterol powinna obfitować w rozmaite warzywa oraz owoce. Istotne są także pokarmy bogate we włókno pokarmowe, takie jak produkty zbożowe (pieczywo i makarony razowe, grube kasze, płatki owsiane) czy nasiona roślin strączkowych. Źródłem błonnika pokarmowego są również wspomniane wcześniej warzywa i owoce.

Pomocna będzie także zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne i włączenie do diety oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, lnianego, nasion, orzechów oraz pestek.

Mając podwyższony cholesterol najlepiej wybierać chude gatunki mięs, natomiast dobrze włączyć do diety tłuste ryby morskie, które są cennym źródłem przeciwzapalnych kwasów z rodziny omega-3.

Nie trzeba całkowicie rezygnować z tłuszczu w nabiale i wybierać wyłącznie ich wersje „0% tłuszczu”. w szczególności, że eliminacja tłuszczu z produktu wiąże się najczęściej z obecnością różnych dodatków, które mogą wpływać negatywnie na jakość tego produktu. Dlatego też, zdecydowanie lepsze będą produkty mleczne o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych niż te pełnotłuste.

Warto także zwrócić uwagę na rodzaj obróbki termicznej. Smażenie lepiej ograniczyć na rzecz potraw gotowanych, duszonych, grillowanych czy pieczonych.

Produkty zalecane w diecie obniżającej cholesterol

  • chude gatunki mięs ( zjadane bez skóry), np. kurczak, indyk, cielęcina,
  • tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany (nie dotyczy to oleju kokosowego oraz palmowego),
  • tłuste ryby morskie, np. makrela, łosoś czy śledź,
  • jogurty, kefiry i wszelakie produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu oraz niezawierające dodanych cukrów,
  • orzechy, np. włoskie, migdały,
  • nasiona, np. siemię lniane, pestki dyni,
  • warzywa i owoce – dobrze, aby tych pierwszych było w diecie więcej,
  • produkty zbożowe bogate w błonnik, czyli pieczywo razowe, grube kasze, płatki owsiane górskie, otręby czy ryż brązowy.

Produkty niezalecane przy wysokim cholesterolu

Czego nie jeść przy podwyższonym cholesterolu w dużych ilościach i czego lepiej unikać przy wysokim cholesterolu? Są to przede wszystkim:

  • tłuste mięsa i wędliny, np. pasztety, parówki, salceson,
  • smalec, słonina, masło,
  • tłuste sery żółte i inne tego typu twarde sery, a także sery pleśniowe,
  • potrawy smażone (zwłaszcza te przygotowywane na głębokim oleju),
  • sklepowe słodycze pełne cukrów prostych i o wysokiej zawartości tłuszczu (mowa o klasycznych batonikach, ciastkach czy ciastach),
  • alkohol,
  • produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu (pełnotłuste mleko, jogurty greckie, deserki mleczne),
  • produkty zawierające olej palmowy i kokosowy,
  • słone przekąski, które są źródłem tłuszczów trans, np. chipsy.

Z początku może się wydawać, że taka dieta wymaga dużych wyrzeczeń. Jednak kiedy wczytamy się w jej założenia i zweryfikujemy, czego unikać przy wysokim cholesterolu, okaże się, że zalecenia te nie odbiegają od ogólnych zasad zdrowej diety, które spokojnie można zarekomendować większości z nas. Należy też pamiętać, że nawet drobne zmiany w diecie, wprowadzane stopniowo mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. 

{{cta_2}}

Ludmiła Podgórska
dietetyk

Dietetyczka kliniczna z ponad 10 letnim doświadczeniem. Związana z Wojskowym Instytutem Medycznym oraz przychodnią wielospecjalistyczną BodyClinic

Dowiedź się o mnie więcej
Kategorie:
Udostęonij post:
https://klinikaholi.pl/blogpost/

Czytaj dalej

dieta keto
30
.
07
.
2025
This is some text inside of a div block.
Czy dieta ketogeniczna jest skuteczna w leczeniu otyłości?

Dieta ketogeniczna zyskała ogromną popularność wśród osób, które szukają skutecznego sposobu na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Czy jednak faktycznie jest tak efektywna, jak twierdzą jej zwolennicy? Badania naukowe pokazują, że stosowanie diety o obniżonej zawartości węglowodanów, w tym diety ketogenicznej, rzeczywiście przyczynia się do znacznie szybszego spadku masy ciała niż tradycyjne diety niskotłuszczowe, jednak ten rodzaj diety ma wiele minusów. Przede wszystkim zanim przejdziesz na keto warto zastanowić się czy to bezpieczny i zdrowy wybór dla Ciebie. Dieta ketogeniczna to sposób żywienia charakteryzujący się wysoką zawartością tłuszczu i bardzo niską zawartością węglowodanów, którego celem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Warto wiedzieć, że to dosyć wymagające podejście, które wiąże się z rygorystyczną dietą, trudną do utrzymania na dłuższą metę. W tym artykule dowiesz się, jak działa metabolizm podczas diety ketogenicznej,a także jakie są potencjalne ryzyka związane z tą dietą.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj
Zdrowe odchudzanie
07
.
04
.
2025
This is some text inside of a div block.
Zdrowe odchudzanie – o czym musisz pamiętać

Chęć zmiany sylwetki i poprawy samopoczucia to często powód, dla którego podejmujemy decyzję o rozpoczęciu procesu odchudzania. Jednak droga do wymarzonej wagi nie zawsze jest łatwa i wiąże się z wieloma zmianami w codziennym życiu. Aby osiągnąć trwałe efekty, warto postawić na zdrowe odchudzanie, oparte na zrównoważonej diecie i regularnej aktywności fizycznej. Jednak co dokładnie przybliży Cię do celu? W tym artykule omówimy najważniejsze aspekty zdrowego odchudzania. Jak skutecznie rozpocząć proces odchudzania? Jeśli zdecydowałaś lub zdecydowałeś się, na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, pierwszym krokiem, który warto wykonać, jest realistyczne postawienie sobie celu. Przemyśl ile chcesz schudnąć i w jakim czasie chcesz tego dokonać. Szybka utrata wagi nie jest zalecana, ponieważ może prowadzić do większych problemów zdrowotnych (nadmiernej utraty masy mięśniowej, niedoborów i następnie efektu jojo) niż korzyści. Zdrowe odchudzanie to proces stopniowej, systematycznej utraty wagi, który pozwala na jej długoterminowe utrzymanie. To nie tylko dieta, ale również zmiana stylu życia, obejmująca długofalowe modyfikacje w codziennych nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że skuteczne odchudzanie to coś więcej niż tylko plan żywieniowy – aby osiągnąć trwały efekt, trzeba działać na kilku frontach:

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj
węglowodany gdzie występują?
07
.
04
.
2025
This is some text inside of a div block.
Węglowodany – czym są i w jakich produktach występują?

Węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w naszej codziennej diecie. Stanowią główne źródło energii dla organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i układów. Węglowodany to związki chemiczne o specyficznej budowie, charakteryzujące się obecnością grup hydroksylowych przy większości atomów węgla. Dzięki swojej strukturze mogą tworzyć wewnętrzne i międzycząsteczkowe wiązania, co nadaje im wyjątkowe właściwości. W świecie organizmów żywych pełnią kluczową rolę, stanowiąc podstawowe źródło energii niezbędnej do przeprowadzania procesów metabolicznych. W tym artykule szczegółowo omówimy, czym są węglowodany, jakie pełnią funkcje oraz w jakich produktach występują. Czym są węglowodany proste i złożone? Podział węglowodanów Węglowodany stanowią grupę związków organicznych, utworzonych z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W powszechnym rozumieniu określa się je mianem cukrów. W żywności występują w różnych postaciach, począwszy od prostych cukrów, przez dwucukry, skrobię, aż po błonnik. Węglowodany proste (cukry proste) Monosacharydy, czyli cukry proste, to związki chemiczne zawierające od 3 do 10 atomów węgla. Nie podlegają one rozkładowi do prostszych form. Charakteryzują się słodkim smakiem. Do najważniejszych monosacharydów zalicza się glukozę, fruktozę, galaktozę i mannozę. Są one szybko wchłaniane przez organizm, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie

W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie.