Cholesterol – jakie są normy. Czym się różni dobry i zły cholesterol?
Pewnie każdy z nas słyszał o cholesterolu. Jest to temat, który przewija się w codziennych rozmowach o zdrowiu, a ponieważ słowo te często używane jest w reklamach, zwłaszcza różnych leków czy suplementów, to najczęściej budzi on negatywne skojarzenia, związane z chorobą. Kiedy cholesterol jest zły, a kiedy można powiedzieć, że jest dobry? I czym tak naprawdę jest cholesterol?Czym właściwie jest cholesterol?Choć przeważnie postrzegany jest w wyłącznie negatywnym świetle, cholesterol to substancja o kluczowym znaczeniu dla naszego organizmu. To lipid, czyli tłuszcz, który pełni wiele istotnych funkcji biologicznych, będąc niezbędnym składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem hormonów steroidowych. Prekursor to związek chemiczny, który bierze udział w tworzeniu innych, bardziej złożonych substancji – w tym przypadku hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Występuje w każdej komórce naszego ciała i jest produkowany głównie przez wątrobę, chociaż część przyjmujemy również z pożywieniem.
Ludmiła Podgórska
dietetyk