Dieta
Jesteśmy tu, aby pomóc Ci odnaleźć harmonię między smakiem a zdrowiem. Eksplorujemy różne podejścia do zdrowego żywienia, dostarczając Ci narzędzi i wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje cele żywieniowe.

Wyróżnione wpisy
Dieta ketogeniczna zyskała ogromną popularność wśród osób, które szukają skutecznego sposobu na pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Czy jednak faktycznie jest tak efektywna, jak twierdzą jej zwolennicy? Badania naukowe pokazują, że stosowanie diety o obniżonej zawartości węglowodanów, w tym diety ketogenicznej, rzeczywiście przyczynia się do znacznie szybszego spadku masy ciała niż tradycyjne diety niskotłuszczowe, jednak ten rodzaj diety ma wiele minusów. Przede wszystkim zanim przejdziesz na keto warto zastanowić się czy to bezpieczny i zdrowy wybór dla Ciebie. Dieta ketogeniczna to sposób żywienia charakteryzujący się wysoką zawartością tłuszczu i bardzo niską zawartością węglowodanów, którego celem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Warto wiedzieć, że to dosyć wymagające podejście, które wiąże się z rygorystyczną dietą, trudną do utrzymania na dłuższą metę. W tym artykule dowiesz się, jak działa metabolizm podczas diety ketogenicznej,a także jakie są potencjalne ryzyka związane z tą dietą.

Czy wiesz, że odpowiednio dobrane produkty przeciwzapalne mogą znacząco wpłynąć na walkę z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie? Twój codzienny styl życia odgrywa kluczową rolę w rozwoju stanów zapalnych. Brak ruchu, długotrwały stres, palenie papierosów, nadmierna masa ciała oraz niewłaściwie zbilansowane posiłki to główne czynniki, które nasilają procesy zapalne. Na szczęście, wprowadzenie przeciwzapalnego sposobu odżywiania może skutecznie obniżyć stan zapalny. Warto zaznaczyć, że dieta przeciwzapalna, której znakomitym przykładem jest dieta śródziemnomorska, pomaga regulować poziom glukozy i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Podstawę tego sposobu odżywiania stanowią produkty o właściwościach przeciwzapalnych - kolorowe warzywa, owoce o niskim indeksie glikemicznym (jak borówki, jeżyny czy maliny) oraz tłuste ryby morskie, które zawierają cenne kwasy omega-3. W tym artykule poznasz zasady komponowania diety przeciwzapalnej oraz dowiesz się, jakie produkty wybierać, by skutecznie zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

Wszystkie wpisy

Zastanawiasz się, czy post przerywany to odpowiedni wybór dla Ciebie? Chociaż jest to popularny model żywienia i wiele osób stosuje się do jego zasad, nie jest to dieta dla wszystkich. Post przerywany inaczej nazywany dietą IF (intermittent fasting) lub dietą okienkową, znany również jako dieta 8-godzinna i opiera się na zasadzie: jesz przez 8 godzin w ciągu doby, a przez pozostałe 16 godzin powstrzymujesz się od posiłków. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o diecie okienkowej - jakie są jej podstawowe zasady, jak wpływa na Twoje zdrowie i metabolizm oraz czy warto wprowadzić ją w swoje życie. Dieta 8-godzinna - jak wpływa na zdrowie? Czy post przerywany 8/16 ma pozytywny wpływ na organizm? Według niektórych badań taki model żywienia wspomaga redukcję masy ciała i poprawia wydolność organizmu, warto jednak pamiętać, że nie jest to idealny sposób dla każdego. Jego restrykcje mogą prowadzić do głodówki, a także do irytacji spowodowanej trudnym czasem gdy okno żywieniowe jest jeszcze zamknięte. Dodatkowo, w trakcie stosowania postu przerywanego wiele osób zapomina, że w czasie 16-godzinnej przerwy od jedzenia należy także unikać wszelkich napojów, które mogłyby dostarczyć dodatkowe kalorie.
.avif)
Niedoczynność tarczycy (hipotyreoza) to stan, w którym gruczoł tarczowy nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Prowadzi to do spowolnienia procesów metabolicznych zachodzących w całym ciele. Jest to jedno z najczęstszych zaburzeń hormonalnych, dotykające około 2-5% dorosłych osób. Tarczyca to niewielki gruczoł położony u podstawy szyi, który odpowiada za wytwarzanie i uwalnianie dwóch kluczowych hormonów: trijodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4). Hormony te regulują funkcjonowanie większości tkanek organizmu, wpływając na metabolizm i produkcję ciepła (termogenezę). Prawidłowo funkcjonująca tarczyca produkuje dziennie około 80 mikrogramów tyroksyny i 4-6 mikrogramów trójjodotyroniny. Praca tarczycy jest kontrolowana przez skomplikowany mechanizm sprzężenia zwrotnego. Podwzgórze produkuje tyreoliberynę (TRH), która stymuluje przysadkę mózgową do wydzielania hormonu tyreotropowego (TSH). Z kolei TSH pobudza tarczycę do produkcji T3 i T4. Gdy poziom hormonów tarczycy wzrasta, automatycznie hamowane jest wydzielanie TSH, co stanowi przykład ujemnego sprzężenia zwrotnego. Ze względu na przyczynę wyróżniamy trzy główne typy niedoczynności tarczycy:
.avif)
Chęć zmiany sylwetki i poprawy samopoczucia to często powód, dla którego podejmujemy decyzję o rozpoczęciu procesu odchudzania. Jednak droga do wymarzonej wagi nie zawsze jest łatwa i wiąże się z wieloma zmianami w codziennym życiu. Aby osiągnąć trwałe efekty, warto postawić na zdrowe odchudzanie, oparte na zrównoważonej diecie i regularnej aktywności fizycznej. Jednak co dokładnie przybliży Cię do celu? W tym artykule omówimy najważniejsze aspekty zdrowego odchudzania. Jak skutecznie rozpocząć proces odchudzania? Jeśli zdecydowałaś lub zdecydowałeś się, na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, pierwszym krokiem, który warto wykonać, jest realistyczne postawienie sobie celu. Przemyśl ile chcesz schudnąć i w jakim czasie chcesz tego dokonać. Szybka utrata wagi nie jest zalecana, ponieważ może prowadzić do większych problemów zdrowotnych (nadmiernej utraty masy mięśniowej, niedoborów i następnie efektu jojo) niż korzyści. Zdrowe odchudzanie to proces stopniowej, systematycznej utraty wagi, który pozwala na jej długoterminowe utrzymanie. To nie tylko dieta, ale również zmiana stylu życia, obejmująca długofalowe modyfikacje w codziennych nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że skuteczne odchudzanie to coś więcej niż tylko plan żywieniowy – aby osiągnąć trwały efekt, trzeba działać na kilku frontach:
.avif)
Węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w naszej codziennej diecie. Stanowią główne źródło energii dla organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i układów. Węglowodany to związki chemiczne o specyficznej budowie, charakteryzujące się obecnością grup hydroksylowych przy większości atomów węgla. Dzięki swojej strukturze mogą tworzyć wewnętrzne i międzycząsteczkowe wiązania, co nadaje im wyjątkowe właściwości. W świecie organizmów żywych pełnią kluczową rolę, stanowiąc podstawowe źródło energii niezbędnej do przeprowadzania procesów metabolicznych. W tym artykule szczegółowo omówimy, czym są węglowodany, jakie pełnią funkcje oraz w jakich produktach występują. Czym są węglowodany proste i złożone? Podział węglowodanów Węglowodany stanowią grupę związków organicznych, utworzonych z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W powszechnym rozumieniu określa się je mianem cukrów. W żywności występują w różnych postaciach, począwszy od prostych cukrów, przez dwucukry, skrobię, aż po błonnik. Węglowodany proste (cukry proste) Monosacharydy, czyli cukry proste, to związki chemiczne zawierające od 3 do 10 atomów węgla. Nie podlegają one rozkładowi do prostszych form. Charakteryzują się słodkim smakiem. Do najważniejszych monosacharydów zalicza się glukozę, fruktozę, galaktozę i mannozę. Są one szybko wchłaniane przez organizm, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.
.webp)
Intermitten fasting (IF) stał się w ostatnim czasie niezwykle popularny

Nadmierna masa ciała to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Współczesny tryb życia, zmieniające się nawyki żywieniowe i stresujące otoczenie sprawiają, że utrzymanie zdrowej wagi może być wyzwaniem. Można czasami usłyszeć lub przeczytać, że najbardziej tyje się od spożywania konkretnych grup produktów - ziemniaków, pieczywa, a nawet owoców. Prawda jest jednak zupełnie inna. Spożywanie konkretnych grup produktów nie jest główną przyczyną tycia i to nie w nich powinno się upatrywać przyczyn. Dlaczego tyjemy? Czy można tyć bez powodu?
.avif)
Święta to okres, w którym cieszymy się czasem spędzonym z rodziną i zasłużonym odpoczynkiem. Dla wielu z nas jest to jedyny czas w roku, aby zrelaksować się i w pełni być z bliskimi. Święta to również czas tradycji, również tych związanych z jedzeniem. Długie biesiady, wspólne rozmowy przy stole to ważny element świąt. Jednak nie tylko same święta mogą stanowić wyzwanie dla diety. Cały grudzień związany z licznymi spotkaniami wigilijnymi, dogadzaniem sobie, a same święta pod kątem jedzenia potrafią przedłużyć się do nowego roku. Oczywiście, nie musisz rezygnować z przyjemności jedzenia podczas świąt, ale podejście do tego z umiarem może połączyć przyjemne z pożytecznym.
.avif)
Dieta paleolityczna – bo tak brzmi jej pełna nazwa – ponad dwie dekady temu zaczęła się cieszyć ogromnym zainteresowaniem i popularnością za sprawą książki Loren Cordain. Obietnica zrzucenia zbędnych kilogramów oraz bycia zdrowym brzmi kusząco, więc nic dziwnego, że ta zachęta przyciągnęła uwagę wielu osób do publikacji oraz – oczywiście – samej diety paleo. Co to za model żywienia? Jak z założenia miałaby wyglądać taka współczesna paleo dieta i co nauka mówi na ten temat? Sprawdzamy!
.avif)
Jeszcze kilka lat temu dieta Dukana była jednym z popularniejszych sposobów odżywiania. Chociaż dzisiaj mnóstwo osób o niej zapomniało, wciąż jest wielu jej zwolenników. Na czym polega fenomen tej diety i czy na pewno warto ją stosować? Przyjrzyjmy się bliżej zasadom tej diety oraz jej potencjalnym skutkom ubocznym. Dieta Dukana – co to takiego? Dieta Dukana to metoda odżywiania opracowana przez francuskiego lekarza Pierre'a Dukana. Podstawą tej diety jest spożywanie zwiększonej ilości białka przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. Koncepcja ta opiera się na obserwacji, że pacjenci spożywający więcej białka tracili na wadze szybciej niż ci, którzy stosowali tradycyjne diety niskokaloryczne. Warto zaznaczyć, że sam Pierre Dukan stracił możliwość wykonywania swojego zawodu z powodu przepisywania pacjentom niebezpiecznych tabletek na odchudzanie. Stosowanie tych substancji wiązało się z setkami przypadków śmiertelnych.
.avif)
Zrzucenie nadprogramowych kilogramów to postanowienie niejednej osoby. Jednak od słów do czynów jeszcze długa droga i wiele osób poddaje się już na początku, gdy uświadamia sobie, że schudnięcie wymaga wdrożenia diety, ćwiczeń i zmiany swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych. W związku z tym niektórzy zastanawiają się, czy możliwe jest schudnięcie bez narzucania sobie tych wszystkich wyrzeczeń i bez stosowania specjalnej, restrykcyjnej diety. Postanowiliśmy rozwinąć nieco ten temat i odpowiedzieć na najbardziej nurtujące kwestie. Jak schudnąć bez nadmiernych wyrzeczeń? Smukła i zdrowa sylwetka bez nadmiernych wyrzeczeń i zakazów żywieniowych? To marzenie niejednej osoby, która chciałaby schudnąć i poprawić swoje zdrowie. Tylko czy jest to możliwe? Jak najbardziej! Zwłaszcza że specjaliści coraz częściej przekonują, że źle dobrane diety lub wręcz głodówki przynoszą odwrotny efekt i nie są długotrwałą strategią. Aby zrzucić nadprogramowe kilogramy i utrzymywać stałą wagę, w pierwszej kolejności warto wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe, które po pewnym czasie staną się pozytywną rutyną.
.avif)
Pewnie każdy z nas słyszał o cholesterolu. Jest to temat, który przewija się w codziennych rozmowach o zdrowiu, a ponieważ słowo te często używane jest w reklamach, zwłaszcza różnych leków czy suplementów, to najczęściej budzi on negatywne skojarzenia, związane z chorobą. Kiedy cholesterol jest zły, a kiedy można powiedzieć, że jest dobry? I czym tak naprawdę jest cholesterol?Czym właściwie jest cholesterol?Choć przeważnie postrzegany jest w wyłącznie negatywnym świetle, cholesterol to substancja o kluczowym znaczeniu dla naszego organizmu. To lipid, czyli tłuszcz, który pełni wiele istotnych funkcji biologicznych, będąc niezbędnym składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem hormonów steroidowych. Prekursor to związek chemiczny, który bierze udział w tworzeniu innych, bardziej złożonych substancji – w tym przypadku hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Występuje w każdej komórce naszego ciała i jest produkowany głównie przez wątrobę, chociaż część przyjmujemy również z pożywieniem.

Utrzymywanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz dostarczanie organizmowi niezbędnych składników są kluczowe dla osiągnięcia zdrowia. Codzienne jedzenie powinno być zróżnicowane i zbilansowane, z naciskiem na utrzymanie odpowiedniego bilansu energetycznego. Niektórzy rozpoczynając zmiany stylu życia, skoncentrowane na zmniejszeniu wagi za wszelką cenę, zaczynają wprowadzać sztuczny podział na "dobre" i "złe" produkty spożywcze. Czy są owoce “zakazane” przy odchudzaniu? Jakie owoce warto jeść?
Zadbajmy razem o Twoje zdrowie
W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!
