Ludmiła Podgórska
dietetyk
<svg width="100%" height="100%" viewBox="0 0 16 16" fill="none" xmlns="http://www.w3.org/2000/svg"> <path fill-rule="evenodd" clip-rule="evenodd" d="M2.5 5C2.5 4.72386 2.72386 4.5 3 4.5H5C5.27614 4.5 5.5 4.72386 5.5 5C5.5 5.27614 5.27614 5.5 5 5.5H3C2.72386 5.5 2.5 5.27614 2.5 5Z" fill="currentColor"/> <path fill-rule="evenodd" clip-rule="evenodd" d="M4.5 7L4.5 14.0002H3.5L3.5 7H4.5Z" fill="currentColor"/> <path fill-rule="evenodd" clip-rule="evenodd" d="M4.5 2V5H3.5V2H4.5Z" fill="#1B1F29"/> <path fill-rule="evenodd" clip-rule="evenodd" d="M10.4645 11.5355C11.4021 12.4732 12.6739 13 14 13V14C12.4087 14 10.8826 13.3679 9.75736 12.2426C8.63214 11.1174 8 9.5913 8 8C8 6.4087 8.63214 4.88258 9.75736 3.75736C10.8826 2.63214 12.4087 2 14 2V3C12.6739 3 11.4021 3.52678 10.4645 4.46447C9.52678 5.40215 9 6.67392 9 8C9 9.32608 9.52678 10.5979 10.4645 11.5355Z" fill="currentColor"/> <path fill-rule="evenodd" clip-rule="evenodd" d="M14 5.66667V4.66667C13.1159 4.66667 12.2681 5.01786 11.643 5.64298C11.0179 6.2681 10.6667 7.11594 10.6667 8C10.6667 8.88405 11.0179 9.7319 11.643 10.357C12.2681 10.9821 13.1159 11.3333 14 11.3333V10.3333C13.3812 10.3333 12.7877 10.0875 12.3501 9.64991C11.9125 9.21233 11.6667 8.61884 11.6667 8C11.6667 7.38116 11.9125 6.78767 12.3501 6.35008C12.7877 5.9125 13.3812 5.66667 14 5.66667Z" fill="currentColor"/> <path fill-rule="evenodd" clip-rule="evenodd" d="M5 6V2H6V6C6 6.53043 5.78929 7.03914 5.41421 7.41421C5.03914 7.78929 4.53043 8 4 8C3.46957 8 2.96086 7.78929 2.58579 7.41421C2.21071 7.03914 2 6.53043 2 6V2H3V6C3 6.26522 3.10536 6.51957 3.29289 6.70711C3.48043 6.89464 3.73478 7 4 7C4.26522 7 4.51957 6.89464 4.70711 6.70711C4.89464 6.51957 5 6.26522 5 6Z" fill="currentColor"/> </svg>
Dieta
03
.
04
.
2025
Zweryfikowane przez eksperta

Dieta przy refluksie - na co musisz zwrócić uwagę

dieta przy refluksie

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie.

W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!

Podziel się tym artykułem
https://klinikaholi.pl/blogpost/
dieta przy refluksie

Czujesz pieczenie w klatce piersiowej po obfitych posiłkach lub leżeniu zaraz po jedzeniu? To może być refluks żołądkowy. Kwas żołądkowy podrażnia wtedy przełyk, powodując zgagę. Zgaga i pieczenie w żołądku to sygnały, że coś dzieje się nie tak w Twoim układzie pokarmowym. Jeśli te dolegliwości powracają często, może to być objaw refluksu żołądkowego. Nie lekceważ tego problemu, ponieważ może on prowadzić do poważniejszych schorzeń. Zastanawiasz się Czego nie można jeść przy refluksie, Co najlepiej jeść, jak się ma refluks lub jak wygląda dieta na refluks żołądka? Sprawdź, jak dieta może Ci pomóc uporać się z tym problemem.

Co to jest refluks?

Refluks żołądkowo-przełykowy to powszechny problem zdrowotny, który dotyka coraz więcej osób w różnym wieku. Charakteryzuje się cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, powodując dyskomfort, ból i nieprzyjemne objawy, takie jak zgaga. Proces ten zachodzi na skutek osłabienia dolnego zwieracza przełyku, który w normalnych warunkach uniemożliwia przedostawanie się treści żołądkowej do górnych odcinków przewodu pokarmowego.

Kiedy dochodzi do rozluźnienia tego mechanizmu obronnego, kwas żołądkowy wraz z częściowo strawioną żywnością może bez przeszkód przemieszczać się w górę, drażniąc wrażliwą błonę śluzową przełyku. Konsekwencją tego procesu są nieprzyjemne objawy, które mogą znacząco wpływać na jakość życia i samopoczucie pacjenta.

Co to jest GERD?

GERD (Gastroesophageal Reflux Disease), czyli choroba refluksowa przełyku, to przewlekła postać refluksu, która wymaga szczególnej uwagi i kompleksowego podejścia terapeutycznego. O ile sporadyczny refluks może być zjawiskiem naturalnym, o tyle GERD stanowi poważniejszy problem zdrowotny, mogący prowadzić do powikłań, jeśli nie zostanie odpowiednio wcześnie zdiagnozowany i leczony. Według szacunków GERD dotyka blisko 20% doroslych.

Głównymi objawami GERD są: przewlekła zgaga występująca częściej niż dwa razy w tygodniu, trudności w połykaniu, ból w klatce piersiowej, kaszel, chrypka oraz nieprzyjemny posmak w jamie ustnej. Choroba ta może prowadzić do powstawania stanów zapalnych przełyku, zwężeń, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju raka przełyku.

{{cta}}

Czynniki ryzyka rozwoju choroby refluksowej

Istnieje wiele czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia refluksu. Należą do nich przede wszystkim:

  • Nadwaga i otyłość powodują zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej, co sprzyja cofaniu się treści żołądkowej. Osoby z nadmierną masą ciała są znacznie bardziej narażone na dolegliwości związane z refluksem niż osoby o prawidłowej wadze. Dodatkowo tkanka tłuszczowa wokół żołądka może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku.
  • Palenie tytoniu osłabia dolny zwieracz przełyku, powodując jego rozluźnienie i ułatwiając cofanie się kwaśnej treści. Substancje zawarte w papierosach zmniejszają produkcję śliny, która w naturalny sposób neutralizuje kwasy żołądkowe, dodatkowo potęgując objawy refluksu.
  • Stres i tryb życia również odgrywają kluczową rolę. Przewlekły stres powoduje zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego oraz zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Nieregularne posiłki, spożywanie obfitych posiłków po południu, wieczorem, czy tuż przed snem oraz praca w systemie zmianowym mogą znacząco nasilać objawy refluksu.
  • Niektóre schorzenia i przyjmowane leki mogą być przyczyną lub czynnikiem nasilającym refluks. Należą do nich między innymi cukrzyca, ciąża, nadciśnienie tętnicze, choroby neurologiczne czy przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Przy refluksie żołądkowo-przełykowym oprócz odpowiednio dobranej diety, warto wprowadzić także kilka zmian w stylu życia. Przede wszystkim należy zmniejszyć masę ciała (dotyczy to osób z otyłością oraz nadwagą), zwrócić uwagę na wielkość spożywanych posiłków oraz tempa ich spożywania, a także zwiększyć aktywność fizyczną. Warto też zrezygnować z palenia papierosów oraz picia alkoholu, unikać sytuacji stresowych oraz zrezygnować z gum do życia. Zastanawiasz się jak zacząć odchudzanie? Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

Refluks – czego nie jeść?

Dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów refluksu. Istnieją produkty, które zdecydowanie pogarszają stan pacjenta i powinny zostać wyeliminowane z codziennego menu.

Produkty kwaśne, takie jak cytrusy, pomidory, ocet czy sok z cytryny, znacząco zwiększają produkcję soku żołądkowego. Ich spożycie może prowadzić do nasilenia dolegliwości związanych z refluksem, powodując dyskomfort i ból.

Produkty wysoko przetworzone, fast foody, ostre przyprawy, czekolada, kawa i alkohol należą do substancji drażniących błonę śluzową przewodu pokarmowego. Powodują zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego oraz osłabienie dolnego zwieracza przełyku.

Tłuste i ciężkostrawne potrawy, takie jak smażone mięsa, tłuste sosy, produkty smażone na głębokim tłuszczu bardzo długo zalegają w żołądku, co zwiększa ryzyko cofania się treści żołądkowej i podrażnienia przełyku.

Napoje gazowane, energy drinki oraz soki owocowe o wysokiej zawartości cukru nie tylko drażnią błonę śluzową, ale również powodują nadmierne zwiększenie objętości żołądka. .

Jeśli masz problemy z refluksem, zwróć uwagę na to, co jesz i kiedy. Unikaj dużych posiłków wieczorem, a zamiast tego spożywaj mniejsze porcje częściej w ciągu dnia. To pomoże Ci lepiej się poczuć.

{{cta_1}}

Refluks – co jeść? Domowe remedia, które pomagają podczas epizodów zgagi

Właściwie dobrana dieta może znacząco złagodzić objawy refluksu i poprawić komfort życia. Warto wprowadzić do jadłospisu produkty, które działają łagodząco na przewód pokarmowy.

Warzywa i owoce takie jak zielone warzywa liściaste, brokuły, marchew, jabłka, gruszki czy banany, stanowią doskonałe źródło błonnika i składników odżywczych. Pomagają one w regulacji pracy przewodu pokarmowego i łagodzą objawy refluksu.

Chude mięsa, ryby morskie, jaja oraz produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu stanowią doskonałe źródło białka. Jeśli masz problemy ze zgagą, wybieraj mleko odtłuszczone Mleko o niskiej zawartości tłuszczu działa jak kojący plaster na podrażniony żołądek. Podobnie działa beztłuszczowy jogurt naturalny, który dodatkowo zawiera zdrowe probiotyki. 

Produkty pełnoziarniste, w tym owies, ryż, chleb graham, dostarczają organizmowi cennych węglowodanów złożonych. Nie powinny powodować nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego.

Zioła i przyprawy takie jak, koperek, bazylia czy szałwia nie tylko poprawiają smak potraw, ale również wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagające pracę przewodu pokarmowego.

Pamiętaj jednak, że każdy z nas jest inny i nie wszystkie produkty niewskazane mogą powodować u ciebie nasilenie refluksu. Tak samo, być może wśród produktów zalecanych są te, po których czujesz się gorzej.

Dieta antyrefluksowa – domowe sposoby na zgagę

Oprócz odpowiedniego doboru produktów, istnieje kilka sprawdzonych metod łagodzenia objawów refluksu w warunkach domowych.

Napary z rumianku, melisy, mięty czy kozłka lekarskiego wykazują działanie rozkurczowe i uspokajające. Pomagają one w redukcji stresu, który często towarzyszy refluksowi, oraz łagodzą objawy ze strony przewodu pokarmowego.

W przypadku refluksu warto także pamiętać o tym, by jeść częściej (np. Co 2-3 godziny), a mniejsze porcje, np. Jogurt naturalny typu islandzkiego z bananem. Warto też pamiętać, by nie popijać w trakcie spożywania posiłków, a wybierane płyny nie powinny być bardzo gorące. 

Dieta na refluks – zmiana stylu życia

Walka z refluksem to nie tylko kwestia diety, ale całościowej zmiany stylu życia. Kluczowe jest wprowadzenie systematycznych modyfikacji, które pozwolą na długofalowe złagodzenie objawów.

Regularne spożywanie posiłków o stałych porach, unikanie podjadania oraz zachowanie minimum 3-godzinnej przerwy między ostatnim posiłkiem a snem pozwala na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Kontrola masy ciała poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę i systematyczną dopasowaną aktywność fizyczną znacząco redukuje ryzyko występowania refluksu. Utrata nawet kilku kilogramów może przynieść zauważalną poprawę.

Ograniczenie stresu poprzez praktyki relaksacyjne, medytację, jogę czy regularne spacery pomaga w normalizacji pracy układu pokarmowego i zmniejszeniu nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego.

Przykładowe menu przy refluksie

Przykładowy dzienny jadłospis dla osoby zmagającej się z refluksem może wyglądać następująco:

Śniadanie: Owsianka na mleku 0,5% z bananem, posypana migdałami. Zielona herbata bez cukru.

Drugie śniadanie: Grahamka posmarowana cienko serkiem naturalnym, 2 liście sałaty, 2 plasterki szynki drobiowej, ogórek. 

Obiad: Pierś z kurczaka pieczona z warzywami (brokuły, marchew, kalafior), gotowany ryż basmati.

Podwieczorek: Jogurt naturalny z bananem i łyżką pestek dyni.

Kolacja: Gotowana ryba z sałatką z zielonych warzyw, skropiona oliwą z oliwek.

Pamiętaj, że każdy organizm jest inny i może inaczej reagować na określone produkty. Konsultacja z lekarzem lub dietetykiem jest kluczowa w opracowaniu indywidualnego planu żywieniowego dostosowanego do Twoich potrzeb.

Czytaj także: Bezdech senny – czym jest? Jak leczyć obturacyjny bezdech senny?

{{cta_2}}

Co o Holi mówią nasi pacjenci

-
/
-
Patrycja
5 miesięcy temu

W Holi zaskoczyło mnie to, że nie musiałam drastycznie zmieniać tego, co jem i komponować bardzo skomplikowanych posiłków z trudno dostępnych produktów.Bez drastycznych zmian w diecie, tylko z odpowiednio dobraną farmakologią i pracą nad nawykami, zaczęłam czuć się lżej, a wiele objawów mojej choroby ustąpiło. Po latach nieudanych prób, wreszcie znalazłam program, który działa.

Anna
5 miesięcy temu

W Holi najbardziej zaskoczyła mnie elastyczność i zdrowe podejście – gdy miałam gorsze dni dostawałam wsparcie i zrozumienie. Dzięki temu nowe nawyki weszły do mojego życia naturalnie, bez stresu. Wcześniej próbowałam wielu metod, ale dopiero Holi pomogło mi zrozumieć, że nie trzeba być na wiecznej diecie, żeby czuć się dobrze i zdrowo

Tomek
5 miesięcy temu

W Holi cenię bezpieczeństwo i stałą opiekę dietetyka oraz lekarza, co pozwala mi działać we własnym tempie. Zaskoczyły mnie efekty – moje ciało zmieniło się, a ja mam energię do aktywności, których wcześniej unikałem. Program pozwolił mi w zrównoważony sposób schudnąć i odkryć na nowo radość z aktywnego życia.

Ula
5 miesięcy temu

Największą wartością programu jest swobodny dostęp do specjalistów, zwłaszcza dietetyka, co daje mi poczucie bycia wspieraną: zarówno merytorycznie jak i emocjonalnie. Zaskoczyło mnie, jak zmieniło się moje życie – zyskałam więcej energii, zmieniła się moja relacja z głodem, a dieta przestała być rygorem, stając się narzędziem wspierającym zdrowe życie. W Holi otrzymałam wielopoziomowe wsparcie, które zdecydowanie przyspieszyło moją osobistą podróż do zdrowia i większej świadomości siebie.

Podziel się tym artykułem
https://klinikaholi.pl/blogpost/

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie

W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!