Wróć
min
03
.
04
.
2025

Dieta przy refluksie - na co musisz zwrócić uwagę

dieta przy refluksie
Ludmiła Podgórska
dietetyk
Kategorie
Spis treści

Czujesz pieczenie w klatce piersiowej po obfitych posiłkach lub leżeniu zaraz po jedzeniu? To może być refluks żołądkowy. Kwas żołądkowy podrażnia wtedy przełyk, powodując zgagę. Zgaga i pieczenie w żołądku to sygnały, że coś dzieje się nie tak w Twoim układzie pokarmowym. Jeśli te dolegliwości powracają często, może to być objaw refluksu żołądkowego. Nie lekceważ tego problemu, ponieważ może on prowadzić do poważniejszych schorzeń. Zastanawiasz się Czego nie można jeść przy refluksie, Co najlepiej jeść, jak się ma refluks lub jak wygląda dieta na refluks żołądka? Sprawdź, jak dieta może Ci pomóc uporać się z tym problemem.

Co to jest refluks?

Refluks żołądkowo-przełykowy to powszechny problem zdrowotny, który dotyka coraz więcej osób w różnym wieku. Charakteryzuje się cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, powodując dyskomfort, ból i nieprzyjemne objawy, takie jak zgaga. Proces ten zachodzi na skutek osłabienia dolnego zwieracza przełyku, który w normalnych warunkach uniemożliwia przedostawanie się treści żołądkowej do górnych odcinków przewodu pokarmowego.

Kiedy dochodzi do rozluźnienia tego mechanizmu obronnego, kwas żołądkowy wraz z częściowo strawioną żywnością może bez przeszkód przemieszczać się w górę, drażniąc wrażliwą błonę śluzową przełyku. Konsekwencją tego procesu są nieprzyjemne objawy, które mogą znacząco wpływać na jakość życia i samopoczucie pacjenta.

Co to jest GERD?

GERD (Gastroesophageal Reflux Disease), czyli choroba refluksowa przełyku, to przewlekła postać refluksu, która wymaga szczególnej uwagi i kompleksowego podejścia terapeutycznego. O ile sporadyczny refluks może być zjawiskiem naturalnym, o tyle GERD stanowi poważniejszy problem zdrowotny, mogący prowadzić do powikłań, jeśli nie zostanie odpowiednio wcześnie zdiagnozowany i leczony. Według szacunków GERD dotyka blisko 20% doroslych.

Głównymi objawami GERD są: przewlekła zgaga występująca częściej niż dwa razy w tygodniu, trudności w połykaniu, ból w klatce piersiowej, kaszel, chrypka oraz nieprzyjemny posmak w jamie ustnej. Choroba ta może prowadzić do powstawania stanów zapalnych przełyku, zwężeń, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju raka przełyku.

{{cta}}

Czynniki ryzyka rozwoju choroby refluksowej

Istnieje wiele czynników, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia refluksu. Należą do nich przede wszystkim:

  • Nadwaga i otyłość powodują zwiększenie ciśnienia w jamie brzusznej, co sprzyja cofaniu się treści żołądkowej. Osoby z nadmierną masą ciała są znacznie bardziej narażone na dolegliwości związane z refluksem niż osoby o prawidłowej wadze. Dodatkowo tkanka tłuszczowa wokół żołądka może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku.
  • Palenie tytoniu osłabia dolny zwieracz przełyku, powodując jego rozluźnienie i ułatwiając cofanie się kwaśnej treści. Substancje zawarte w papierosach zmniejszają produkcję śliny, która w naturalny sposób neutralizuje kwasy żołądkowe, dodatkowo potęgując objawy refluksu.
  • Stres i tryb życia również odgrywają kluczową rolę. Przewlekły stres powoduje zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego oraz zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Nieregularne posiłki, spożywanie obfitych posiłków po południu, wieczorem, czy tuż przed snem oraz praca w systemie zmianowym mogą znacząco nasilać objawy refluksu.
  • Niektóre schorzenia i przyjmowane leki mogą być przyczyną lub czynnikiem nasilającym refluks. Należą do nich między innymi cukrzyca, ciąża, nadciśnienie tętnicze, choroby neurologiczne czy przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Przy refluksie żołądkowo-przełykowym oprócz odpowiednio dobranej diety, warto wprowadzić także kilka zmian w stylu życia. Przede wszystkim należy zmniejszyć masę ciała (dotyczy to osób z otyłością oraz nadwagą), zwrócić uwagę na wielkość spożywanych posiłków oraz tempa ich spożywania, a także zwiększyć aktywność fizyczną. Warto też zrezygnować z palenia papierosów oraz picia alkoholu, unikać sytuacji stresowych oraz zrezygnować z gum do życia. Zastanawiasz się jak zacząć odchudzanie? Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

Refluks – czego nie jeść?

Dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów refluksu. Istnieją produkty, które zdecydowanie pogarszają stan pacjenta i powinny zostać wyeliminowane z codziennego menu.

Produkty kwaśne, takie jak cytrusy, pomidory, ocet czy sok z cytryny, znacząco zwiększają produkcję soku żołądkowego. Ich spożycie może prowadzić do nasilenia dolegliwości związanych z refluksem, powodując dyskomfort i ból.

Produkty wysoko przetworzone, fast foody, ostre przyprawy, czekolada, kawa i alkohol należą do substancji drażniących błonę śluzową przewodu pokarmowego. Powodują zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego oraz osłabienie dolnego zwieracza przełyku.

Tłuste i ciężkostrawne potrawy, takie jak smażone mięsa, tłuste sosy, produkty smażone na głębokim tłuszczu bardzo długo zalegają w żołądku, co zwiększa ryzyko cofania się treści żołądkowej i podrażnienia przełyku.

Napoje gazowane, energy drinki oraz soki owocowe o wysokiej zawartości cukru nie tylko drażnią błonę śluzową, ale również powodują nadmierne zwiększenie objętości żołądka. .

Jeśli masz problemy z refluksem, zwróć uwagę na to, co jesz i kiedy. Unikaj dużych posiłków wieczorem, a zamiast tego spożywaj mniejsze porcje częściej w ciągu dnia. To pomoże Ci lepiej się poczuć.

{{cta_1}}

Refluks – co jeść? Domowe remedia, które pomagają podczas epizodów zgagi

Właściwie dobrana dieta może znacząco złagodzić objawy refluksu i poprawić komfort życia. Warto wprowadzić do jadłospisu produkty, które działają łagodząco na przewód pokarmowy.

Warzywa i owoce takie jak zielone warzywa liściaste, brokuły, marchew, jabłka, gruszki czy banany, stanowią doskonałe źródło błonnika i składników odżywczych. Pomagają one w regulacji pracy przewodu pokarmowego i łagodzą objawy refluksu.

Chude mięsa, ryby morskie, jaja oraz produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu stanowią doskonałe źródło białka. Jeśli masz problemy ze zgagą, wybieraj mleko odtłuszczone Mleko o niskiej zawartości tłuszczu działa jak kojący plaster na podrażniony żołądek. Podobnie działa beztłuszczowy jogurt naturalny, który dodatkowo zawiera zdrowe probiotyki. 

Produkty pełnoziarniste, w tym owies, ryż, chleb graham, dostarczają organizmowi cennych węglowodanów złożonych. Nie powinny powodować nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego.

Zioła i przyprawy takie jak, koperek, bazylia czy szałwia nie tylko poprawiają smak potraw, ale również wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagające pracę przewodu pokarmowego.

Pamiętaj jednak, że każdy z nas jest inny i nie wszystkie produkty niewskazane mogą powodować u ciebie nasilenie refluksu. Tak samo, być może wśród produktów zalecanych są te, po których czujesz się gorzej.

Dieta antyrefluksowa – domowe sposoby na zgagę

Oprócz odpowiedniego doboru produktów, istnieje kilka sprawdzonych metod łagodzenia objawów refluksu w warunkach domowych.

Napary z rumianku, melisy, mięty czy kozłka lekarskiego wykazują działanie rozkurczowe i uspokajające. Pomagają one w redukcji stresu, który często towarzyszy refluksowi, oraz łagodzą objawy ze strony przewodu pokarmowego.

W przypadku refluksu warto także pamiętać o tym, by jeść częściej (np. Co 2-3 godziny), a mniejsze porcje, np. Jogurt naturalny typu islandzkiego z bananem. Warto też pamiętać, by nie popijać w trakcie spożywania posiłków, a wybierane płyny nie powinny być bardzo gorące. 

Dieta na refluks – zmiana stylu życia

Walka z refluksem to nie tylko kwestia diety, ale całościowej zmiany stylu życia. Kluczowe jest wprowadzenie systematycznych modyfikacji, które pozwolą na długofalowe złagodzenie objawów.

Regularne spożywanie posiłków o stałych porach, unikanie podjadania oraz zachowanie minimum 3-godzinnej przerwy między ostatnim posiłkiem a snem pozwala na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Kontrola masy ciała poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę i systematyczną dopasowaną aktywność fizyczną znacząco redukuje ryzyko występowania refluksu. Utrata nawet kilku kilogramów może przynieść zauważalną poprawę.

Ograniczenie stresu poprzez praktyki relaksacyjne, medytację, jogę czy regularne spacery pomaga w normalizacji pracy układu pokarmowego i zmniejszeniu nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego.

Przykładowe menu przy refluksie

Przykładowy dzienny jadłospis dla osoby zmagającej się z refluksem może wyglądać następująco:

Śniadanie: Owsianka na mleku 0,5% z bananem, posypana migdałami. Zielona herbata bez cukru.

Drugie śniadanie: Grahamka posmarowana cienko serkiem naturalnym, 2 liście sałaty, 2 plasterki szynki drobiowej, ogórek. 

Obiad: Pierś z kurczaka pieczona z warzywami (brokuły, marchew, kalafior), gotowany ryż basmati.

Podwieczorek: Jogurt naturalny z bananem i łyżką pestek dyni.

Kolacja: Gotowana ryba z sałatką z zielonych warzyw, skropiona oliwą z oliwek.

Pamiętaj, że każdy organizm jest inny i może inaczej reagować na określone produkty. Konsultacja z lekarzem lub dietetykiem jest kluczowa w opracowaniu indywidualnego planu żywieniowego dostosowanego do Twoich potrzeb.

Czytaj także: Bezdech senny – czym jest? Jak leczyć obturacyjny bezdech senny?

{{cta_2}}

Ludmiła Podgórska
dietetyk

Dietetyczka kliniczna z ponad 10 letnim doświadczeniem. Związana z Wojskowym Instytutem Medycznym oraz przychodnią wielospecjalistyczną BodyClinic

Dowiedź się o mnie więcej
Kategorie:
Udostęonij post:
https://klinikaholi.pl/blogpost/

Czytaj dalej

Leki na otyłość a ciąża
15
.
09
.
2025
This is some text inside of a div block.
Leki na otyłość a ciąża – czy można stosować je w trakcie planowania i ciąży?

Chcesz bezpiecznie schudnąć w ciąży, ale obawiasz się, że redukcja masy ciałą może źle wpłynąć na Ciebie lub dziecko? Te wątpliwości nurtują wiele kobiet chorujących na otyłość, które planują powiększenie rodziny. Prawdopodobnie już wiesz, że normalizacja masy ciała może poprawić Twoje szanse na zajście w ciążę i zmniejszyć ryzyko poronienia. Coraz większą popularność zdobywają też leki GLP-1. Czy jednak ich stosowanie w okresie okołokoncepcyjnym jest bezpieczne? Temat odchudzania w ciąży budzi wiele kontrowersji i nieporozumień. Z jednej strony otrzymujesz zalecenia dotyczące normalizacji masy ciała, z drugiej jednak musisz pamiętać, że farmakoterapia otyłości jest bezwzględnie przeciwwskazana podczas ciąży. Warto zaznaczyć, że leki na odchudzanie, w tym semaglutyd, nie mogą być stosowane przez kobiety ciężarne ze względu na brak odpowiednich badań klinicznych potwierdzających ich bezpieczeństwo. Specjaliści zalecają zaprzestanie ich stosowania co najmniej 1 do 3 miesięcy przed planowanym poczęciem - ma to związek z długim okresem półtrwania tych substancji w organizmie.

Olga Starczewska
lekarz
Czytaj
błedy w odchudzaniu
12
.
09
.
2025
This is some text inside of a div block.
Najczęstsze błędy podczas odchudzania – jak ich unikać?

Błędy w odchudzaniu popełniamy wszyscy - niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z redukcją wagi, czy już od dłuższego czasu próbujesz zrzucić zbędne kilogramy. Warto zaznaczyć, że najczęstsze błędy w odchudzaniu wynikają często z niecierpliwości i braku wiedzy. Bezpieczna utrata wagi to około 0,5-1 kg tygodniowo, a nie kilka kilogramów w ciągu kilku dni, jak obiecują niektóre diety. Błędy przy odchudzaniu mogą nie tylko spowolnić cały proces, ale również negatywnie wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie. Zastanawiasz się dlaczego niektórym udaje się utrzymać efekty odchudzania, a innym nie? Utrzymanie efektów diety odchudzającej to długi proces, który wymaga nauki zdrowego stylu życia. Zamiast szukać magicznych rozwiązań, warto poznać i wyeliminować powszechne błędy, które mogą sabotować Twoje wysiłki. Warto pamiętać, że każdy z nas może popełniać te błędy - świadomość tego jest pierwszym krokiem do zmiany. Jakie są największe błędy w odchudzaniu oraz jak skutecznie ich unikać, aby osiągnąć trwałe rezultaty? Tego wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj
leczenie otyłości - od diety po farmakoterapię
03
.
09
.
2025
This is some text inside of a div block.
Kompleksowe podejście do leczenia otyłości - od diety po farmakoterapię

Czy wiesz, że choroba otyłościowa dotyka już co czwartego Polaka? To statystyka, która powinna nas wszystkich skłonić do refleksji. Otyłość nie jest bowiem jedynie kwestią wyglądu - to poważne schorzenie, które charakteryzuje się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Lekarze rozpoznają ją zwykle na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI), gdy jego wartość wynosi 30 kg/m² lub więcej, warto jednak mieć na uwadze, że przy diagnostyce tej choroby należy wziąć także kilka innych czynników jak np. komfort życia, schorzenia współtowarzyszące (nierzadko powikłania samej otyłości), złe wyniki badań itp. Warto pamiętać, że nie istnieje jedna skuteczna metoda leczenia otyłości, dla wszystkich chorujących. Najważniejsze elementy to zmiana stylu życia, odpowiednie nawyki żywieniowe, regularna aktywność fizyczna oraz wsparcie specjalistów jak np. psychodietetyków. Należy pamiętać, że leczenie farmakologiczne jest skuteczne, ale samo w sobie nie wystarczy i nigdy nie zastąpi podstawowych zmian w sposobie odżywiania oraz zwiększenia aktywności fizycznej. W tym artykule poznasz różne sposoby leczenia otyłości - od modyfikacji nawyków żywieniowych i zwiększenia aktywności fizycznej, aż po nowoczesne leki. Dowiesz się także, kiedy i jak stosować poszczególne metody, aby osiągnąć trwałe efekty. To szczególnie istotne, gdy patrzymy na prognozy - w 2035 roku co trzeci Polak może mierzyć się z chorobą otyłościową.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie

W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie.