Dieta
Jesteśmy tu, aby pomóc Ci odnaleźć harmonię między smakiem a zdrowiem. Eksplorujemy różne podejścia do zdrowego żywienia, dostarczając Ci narzędzi i wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje cele żywieniowe.

Wyróżnione wpisy
Czy wiesz, że odpowiednio dobrane produkty przeciwzapalne mogą znacząco wpłynąć na walkę z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie? Twój codzienny styl życia odgrywa kluczową rolę w rozwoju stanów zapalnych. Brak ruchu, długotrwały stres, palenie papierosów, nadmierna masa ciała oraz niewłaściwie zbilansowane posiłki to główne czynniki, które nasilają procesy zapalne. Na szczęście, wprowadzenie przeciwzapalnego sposobu odżywiania może skutecznie obniżyć stan zapalny. Warto zaznaczyć, że dieta przeciwzapalna, której znakomitym przykładem jest dieta śródziemnomorska, pomaga regulować poziom glukozy i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Podstawę tego sposobu odżywiania stanowią produkty o właściwościach przeciwzapalnych - kolorowe warzywa, owoce o niskim indeksie glikemicznym (jak borówki, jeżyny czy maliny) oraz tłuste ryby morskie, które zawierają cenne kwasy omega-3. W tym artykule poznasz zasady komponowania diety przeciwzapalnej oraz dowiesz się, jakie produkty wybierać, by skutecznie zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

Zastanawiasz się, czy post przerywany to odpowiedni wybór dla Ciebie? Chociaż jest to popularny model żywienia i wiele osób stosuje się do jego zasad, nie jest to dieta dla wszystkich. Post przerywany inaczej nazywany dietą IF (intermittent fasting) lub dietą okienkową, znany również jako dieta 8-godzinna i opiera się na zasadzie: jesz przez 8 godzin w ciągu doby, a przez pozostałe 16 godzin powstrzymujesz się od posiłków. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o diecie okienkowej - jakie są jej podstawowe zasady, jak wpływa na Twoje zdrowie i metabolizm oraz czy warto wprowadzić ją w swoje życie. Dieta 8-godzinna - jak wpływa na zdrowie? Czy post przerywany 8/16 ma pozytywny wpływ na organizm? Według niektórych badań taki model żywienia wspomaga redukcję masy ciała i poprawia wydolność organizmu, warto jednak pamiętać, że nie jest to idealny sposób dla każdego. Jego restrykcje mogą prowadzić do głodówki, a także do irytacji spowodowanej trudnym czasem gdy okno żywieniowe jest jeszcze zamknięte. Dodatkowo, w trakcie stosowania postu przerywanego wiele osób zapomina, że w czasie 16-godzinnej przerwy od jedzenia należy także unikać wszelkich napojów, które mogłyby dostarczyć dodatkowe kalorie.

Wszystkie wpisy
.webp)
Diety ograniczające podaż węglowodanów cieszą się w ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem. Odchodząc od klasycznych zasad odżywiania, coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia węglowodanów w celu redukcji masy ciała, poprawy zdrowia lub samopoczucia. Jednak zanim zdecydujesz się na ten sposób żywienia, warto bliżej przyjrzeć się temu, na czym polega dieta niskowęglowodanowa, a także jakie mogą być jej długofalowe skutki.
.webp)
Czujesz pieczenie w klatce piersiowej po obfitych posiłkach lub leżeniu zaraz po jedzeniu? To może być refluks żołądkowy. Kwas żołądkowy podrażnia wtedy przełyk, powodując zgagę. Zgaga i pieczenie w żołądku to sygnały, że coś dzieje się nie tak w Twoim układzie pokarmowym. Jeśli te dolegliwości powracają często, może to być objaw refluksu żołądkowego. Nie lekceważ tego problemu, ponieważ może on prowadzić do poważniejszych schorzeń. Zastanawiasz się Czego nie można jeść przy refluksie, Co najlepiej jeść, jak się ma refluks lub jak wygląda dieta na refluks żołądka? Sprawdź, jak dieta może Ci pomóc uporać się z tym problemem. Co to jest refluks? Refluks żołądkowo-przełykowy to powszechny problem zdrowotny, który dotyka coraz więcej osób w różnym wieku. Charakteryzuje się cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, powodując dyskomfort, ból i nieprzyjemne objawy, takie jak zgaga. Proces ten zachodzi na skutek osłabienia dolnego zwieracza przełyku, który w normalnych warunkach uniemożliwia przedostawanie się treści żołądkowej do górnych odcinków przewodu pokarmowego. Kiedy dochodzi do rozluźnienia tego mechanizmu obronnego, kwas żołądkowy wraz z częściowo strawioną żywnością może bez przeszkód przemieszczać się w górę, drażniąc wrażliwą błonę śluzową przełyku. Konsekwencją tego procesu są nieprzyjemne objawy, które mogą znacząco wpływać na jakość życia i samopoczucie pacjenta.
.avif)
Saxenda jest jednym z leków stosowanych w farmakologicznym leczeniu otyłości. Substancją aktywną tego leku jest liraglutyd, który jest syntetycznym analogiem GLP-1. Jego działanie opiera się na regulacji apetytu i kontrolowaniu masy ciała poprzez wpływ na ośrodki regulujące uczucie sytości. Jak powinno się dawkować Saxendę? Dlaczego dawka leku zmienia się z czasem? W tym artykule bliżej przejrzymy się tym kwestiom. Dlaczego zmienia się dawkowanie leku Saxenda? Dawkowanie Saxendy zmienia się z czasem, zaczynając od dawki 0,6 mg na dzień, aż do dawki podtrzymującej 3 mg dziennie. Stopniowe zwiększanie dawki Saxendy pozwala organizmowi przyzwyczaić się do działania leku. Dzięki takiemu zabiegowi ograniczone jest ryzyko wystąpienia dużych efektów ubocznych, głównie tych ze strony przewodu pokarmowego, tj. nudności, biegunki, ból brzucha, wymioty, wzdęcia czy zaparcia. Podczas zwiększania dawki Saxendy bardzo ważne jest monitorowanie samopoczucia oraz zgłaszania każdych niepokojących nieprawidłowości lekarzowi prowadzącemu leczenie.

Otyłość stała się jednym z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego społeczeństwa. W obliczu tego zjawiska badacze naukowi pracują nad coraz bardziej efektywnymi metodami leczenia nadwagi lub otyłości. Jednymi z najnowszych leków nowej generacji, które pojawiły się na rynku i wzbudziły znaczne zainteresowanie, są Saxenda i Ozempic. Jednak czy te leki faktycznie wspomagają proces odchudzania? Przyjrzyjmy się bliżej ich mechanizmom działania oraz zwróćmy uwagę, jakie inne aspekty są ważne podczas stosowania tych leków.

Ozempic był pierwszym lekiem, o którym bardzo dużo zaczęło się mówić w kontekście redukcji masy ciała. Semaglutyd, czyli substancja czynna tego środka farmakologicznego, rzeczywiście pozwala zmniejszyć apetyt i spowolnić tempo odchudzania żołądka, co przekłada się na efekt odchudzający. Jednocześnie Ozempic jest lekiem, który w Polsce został zarejestrowany jako preparat do wykorzystania w terapii cukrzycy. Rodzi to szereg pytań o Ozempic: dla kogo jest tak właściwie przeznaczony; czy można stosować go w terapii otyłości? Rzućmy na ten temat lekarskim okiem.

Hipoglikemia, potocznie nazywana niedocukrzeniem, jest stanem, w którym poziom glukozy we krwi spada poniżej normy, zwykle poniżej 70 mg/dl. Ten stan może być niebezpieczny, zwłaszcza jeśli nie zostanie szybko rozpoznany. W tym artykule omówimy, co to jest hipoglikemia, jakie są jej objawy, przyczyny, jak pomóc osobie z niedocukrzeniem i jak temu zapobiegać. Co to jest hipoglikemia (niedocukrzenie)? Hipoglikemia jest stanem, w którym stężenie glukozy we krwi spada poniżej 3,9 mmol/l (<70 mg/dl), niezależnie od tego, czy występują objawy. Objawy mogą pojawić się zarówno przy szybkim spadku glukozy, nawet przy normalnych poziomach, jak i przy niższych stężeniach, zwłaszcza u osób z długoletnią cukrzycą typu 1. Klinicznie istotna hipoglikemia występuje, gdy poziom glukozy spada poniżej 3 mmol/l (<54 mg/dl).

Choroba Hashimoto to schorzenie autoimmunologiczne, które charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem tarczycy powodowanym przez własny układ odpornościowy. Jest to najczęstsza przyczyna niedoczynności tego gruczołu. Odpowiednio dobrana dieta może odegrać kluczową rolę w łagodzeniu objawów choroby. Poprzez świadome żywienie można wpłynąć na funkcjonowanie układu immunologicznego, metabolizm oraz złagodzić nieprzyjemne dolegliwości. Do typowych objawów, które można złagodzić dzięki prawidłowemu odżywianiu, należą: suchość skóry, wypadanie włosów, kruche paznokcie, przewlekłe zmęczenie oraz problemy z trawieniem. Jednym z kluczowych elementów wspomagających terapię jest odpowiednio dobrana dieta. W tym artykule wyjaśnimy, jak komponować jadłospis, aby wspomóc funkcjonowanie tarczycy i poprawić komfort życia z chorobą Hashimoto.

Czy wiesz, że cukrzyca dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie? Szacuje się, że około 422 milionów ludzi choruje na cukrzycę, a w Polsce liczba ta sięga prawie trzech milionów pacjentów. Warto zaznaczyć, że cukrzyca to poważna choroba metaboliczna, w której występują zaburzenia wchłaniania cukru z krwi do tkanek, prowadzące do podwyższonego poziomu glukozy we krwi (hiperglikemii). W tym artykule przyjrzymy się bliżej cukrzycy, ale także stopie cukrzycowej, tym czym jest oraz jak ją leczyć. Cukrzyca – typy, objawy i powikłania Warto pamiętać, że wyróżniamy kilka głównych typów cukrzycy: Cukrzyca typu 1 – choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy niszczy komórki beta trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Dotyka głównie dzieci i młodzież do 30. roku życia. Rozwija się szybko i nagle, często objawiając się kwasicą i śpiączką ketonową. Podstawą leczenia jest insulinoterapia. Cukrzyca typu 2 – najczęstsza postać (około 80% przypadków), związana z postępującym upośledzeniem wydzielania insuliny w wyniku insulinooporności. Kluczową rolę odgrywają czynniki środowiskowe, szczególnie otyłość brzuszna i mała aktywność fizyczna. Rozwija się powoli i może pozostawać utajona przez kilka lat. Cukrzyca ciążowa – hiperglikemia po raz pierwszy rozpoznana w czasie ciąży, dotykająca około 5,4% kobiet ciężarnych w Polsce. Jakie są pierwsze objawy cukrzycy? Do najważniejszych należą: wzmożone pragnienie i częste oddawanie moczu osłabienie, senność i łatwe męczenie się trudności w gojeniu się ran Warto zaznaczyć, że nieleczona cukrzyca prowadzi do poważnych powikłań. Długotrwała hiperglikemia uszkadza naczynia krwionośne i nerwy, co skutkuje niewydolnością różnych narządów.
.jpeg)
Dolegliwości układu pokarmowego, rekonwalescencja po zabiegach operacyjnych czy choroby przewlekłe często wymagają modyfikacji codziennej diety. W takich sytuacjach specjaliści zalecają dietę lekkostrawną (inaczej łatwostrawną), która zmniejsza obciążenie organizmu i wspomaga procesy trawienne. Czym właściwie jest dieta łatwostrawna, kiedy warto ją stosować i jakie zasady powinniśmy przestrzegać? Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu. Lekkie i strawne posiłki Dieta lekkostrawna to sposób żywienia, który ma na celu maksymalne odciążenie układu pokarmowego, szczególnie żołądka, trzustki oraz jelit. Charakteryzuje się doborem produktów i technik kulinarnych, które ułatwiają trawienie, zmniejszają wydzielanie soków trawiennych oraz minimalizują procesy fermentacyjne w przewodzie pokarmowym. Podstawą diety lekkostrawnej są posiłki przygotowane tak, aby organizm mógł je łatwo przyswoić bez nadmiernego obciążania układu trawiennego. W praktyce oznacza to wybór produktów zawierających łatwo przyswajalne białka, węglowodany i tłuszcze, a jednocześnie unikanie potraw ciężkostrawnych, wzdymających i drażniących przewód pokarmowy.

Zmiana stylu życia to proces długotrwały. Właśnie dlatego zmiany nawyków żywieniowych warto wprowadzać stopniowo i w przemyślany sposób. Najlepiej we współpracy z doświadczonym dietetykiem, który pomoże dobrać metody dopasowane do indywidualnych potrzeb. Ważne jest, aby na początku przyjrzeć się dotychczasowym nawykom żywieniowym i stylowi życia, aby móc opracować skuteczny plan na wprowadzanie zmian. Identyfikacja nawyków, które doprowadziły na przykład do znaczącego wzrostu masy ciała, jest ważne z punktu widzenia planowania strategii leczenia.

Charlie - główny bohater głośnego filmu „Wieloryb” - nagrodzonego Oscarem™ - jest nauczycielem angielskiego, który zmaga się z otyłością. Nasze specjalistki: psycholożka odchudzania - Agnieszka Węgiel, dietetyczka Ludmiła Podgórska oraz lekarka lek. Alicja Dudek przeanalizowały jego postać i podczas webinaru poruszyły wiele kwestii związanych z chorobą otyłościową i jej procesem leczenia. Jak istotna jest rola lekarza, dietetyka, psychologa lub psychiatry w leczeniu choroby otyłościowej? Czy faktycznie jedzenie może nieść ukojenie? Czy można raz na zawsze wyleczyć otyłość? Jak i gdzie szukać pomocy w leczeniu otyłości oraz zaburzeń odżywiania? Jak rozmawiać, aby uzyskać lub wyrazić chęć wsparcia i zrozumienie problemu? Na te i inne pytania dotyczące metod skutecznego leczenia otyłości oraz roli leków, diety i zmiany nawyków żywieniowych znajdziesz w poniższym webinarze!

Rozważasz operację bariatryczną, a może chcesz spróbować jeszcze farmakologicznego leczenia otyłości analogami GLP-1? Obejrzyj webinar z chirurgiem ogólnym, specjalizującym się w operacjach bariatrycznych - dr. hab. n. med. Michałem Janikiem oraz Ludmiłą Podgórską - dietetyczką kliniczną, którzy rozmawiali o tym, jakie są opcje leczenia otyłości z punktu widzenia chirurga oraz dietetyka. Dowiesz się między innymi: kiedy włączyć analogi GLP-1, a kiedy rozważyć operację bariatryczną; czy przed i po operacji można stosować analogi GLP-1 oraz jak skutecznie podejść do leczenia choroby otyłościowej?
Zadbajmy razem o Twoje zdrowie
W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!
