Wróć
min
17
.
07
.
2024

Inozytol - co to jest, działanie, dawkowanie

Pola Gmitrzak
dietetyk
Kategorie
Porady
Spis treści

Inozytol - naturalny sprzymierzeniec zdrowia

Inozytol jest naturalnie produkowany przez organizm, jednak w pewnych sytuacjach zdrowotnych jego ilość może być niewystarczająca. W takich przypadkach, uzupełnienie inozytolu poprzez dietę lub suplementację może korzystnie wpłynąć na zdrowie. Chcesz dowiedzieć się więcej o działaniu inozytolu, jego zastosowaniu i ewentualnych skutkach ubocznych? Koniecznie zostań z nami do końca artykułu.

Chociaż inozytol był kiedyś uważany za witaminę z grupy B (dokładnie B8), dziś wiemy, że organizm ludzki, głównie wątroba i mózg, potrafią go samodzielnie wytwarzać. Jednak w przypadku niektórych chorób, produkcja ta może być niewystarczająca. Inozytol jest niezwykle ważny dla organizmu, ponieważ stanowi budulec błon komórkowych, znajduje się w płynach ustrojowych oraz wchodzi w skład glikolipidów i glikoproteidów.

Działanie inozytolu – jak wspiera nasz organizm?

Inozytol jest składnikiem błon komórkowych i uczestniczy w przekazywaniu sygnałów między komórkami. Wpływa na działanie insuliny, neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, oraz hormonów płciowych. Dzięki temu inozytol może:

  • Poprawiać wrażliwość na insulinę: Inozytol może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić jego kontrolę, co jest szczególnie istotne dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością.
  • Wspierać zdrowie psychiczne: Łagodzi objawy depresji, lęku i zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (OCD).
  • Regulować cykl miesiączkowy: Pomaga w regulacji cyklu miesiączkowego i łagodzeniu objawów zespołu policystycznych jajników (PCOS), takich jak nieregularne miesiączki, trądzik czy nadmierne owłosienie.
  • Wspierać płodność: Poprawia jakość komórek jajowych i plemników, zwiększając szanse na zajście w ciążę.

{{cta}}

Inozytol a odchudzanie – czy może pomóc zrzucić zbędne kilogramy?

Inozytol nie jest magicznym środkiem na odchudzanie. Żaden suplement diety nie zastąpi zdrowej diety i aktywności fizycznej w walce z nadwagą. Jednak inozytol  może pośrednio wpływać na utratę wagi poprzez poprawę wrażliwości na insulinę i regulację poziomu cukru - co może być korzystne także dla osób z insulinoopornością. Dzięki uregulowaniu poziomu cukru we krwi osoby przyjmujące inozytol, mogą odczuwać mniejszy apetyt i rzadziej doświadczać napadów głodu, co często prowadzi do utraty wagi. Zgodnie z metaanalizą opublikowaną w 2021 roku w Obesity Science & Practice, suplementacja inozytolem może wpływać na zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą i otyłością, a także u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS). Badania wykazały, że inozytol w formie mio-inozytolu ma silniejsze działanie na redukcję BMI w porównaniu z innymi formami inozytolu​

Inozytol – dawkowanie – ile i jak przyjmować?

Dawkowanie inozytolu zależy od indywidualnych potrzeb i celu suplementacji. Zazwyczaj zaleca się przyjmowanie od 2 do 4 gramów dziennie, najlepiej w podzielonych dawkach.

Inozytol w suplementach diety występuje w różnych formach: proszku, tabletek i kapsułek.  Niezależnie od wybranej postaci, przyjmowanie inozytolu powinno nastąpić w trakcie lub po posiłku, ponieważ zwiększa to jego działanie. Ponieważ nie ma ustalonej oficjalnej dawki dziennej, należy stosować się do zaleceń producenta na opakowaniu. Zazwyczaj zaleca się 2000 mg dziennie dla osób z zespołem metabolicznym lub zespołem policystycznych jajników, a minimum 6000 mg dziennie w przypadku zaburzeń psychicznych.

Inozytol – skutki uboczne – czy jest bezpieczny?

Inozytol stosowany w zalecanych dawkach jest bezpieczny i nie powoduje skutków ubocznych. Jednak przekroczenie dawki 12 000 mg dziennie może prowadzić do dolegliwości takich jak bóle brzucha, nudności, bóle głowy, zawroty głowy i zmęczenie. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów należy skonsultować się z lekarzem.

Osoby z cukrzycą powinny zachować ostrożność przy przyjmowaniu inozytolu, ponieważ długotrwałe przyjmowanie dużych dawek może zwiększyć ryzyko hipoglikemii. Dodatkowo zbyt wysokie dawki mogą utrudniać wchłanianie ważnych składników mineralnych, takich jak wapń, cynk oraz żelazo.

{{cta_1}}

Inozytol w ciąży – czy można go stosować?

Inozytol jako suplement diety, czyli grupy produktów, które nie są poddawane rygorystycznym badaniom, dlatego też nie ma danych, potwierdzających jego bezpieczeństwo i skuteczność, a także wykluczałyby obecność szkodliwych substancji. Dlatego nie zaleca się stosowania inozytolu w okresie ciąży, ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia matki i rozwijającego się dziecka.

Inozytol – cena – ile kosztuje suplementacja?

Cena inozytolu zależy od formy i dawki, a także od producenta. Zazwyczaj opakowanie zawierające 60 kapsułek po 500 mg kosztuje około 30-50 złotych.

Inozytol jest suplementem diety, a nie lekiem. Nie powinien zastępować zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Przed rozpoczęciem suplementacji inozytolem zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, szczególnie jeśli cierpisz na jakiekolwiek choroby przewlekłe lub przyjmujesz inne leki.

Suplementacja tylko pod okiem specjalistów

Ze względu na potencjalne interakcje z innymi lekami oraz różnorodność indywidualnych reakcji organizmu na suplementację, inozytol powinien być stosowany tylko po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Specjaliści mogą ocenić, czy suplementacja jest wskazana oraz monitorować jej efekty, aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych.

Źródła: 

  1. Zarezadeh M, Dehghani A, Faghfouri AH, et al. Inositol supplementation and body mass index: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Obes Sci Pract. 2022; 8(3): 387-397. https://doi.org/10.1002/osp4.569
  2. Factor PA, Corpuz H. The Efficacy and Safety of Myo-inositol Supplementation for the Prevention of Gestational Diabetes Mellitus in Overweight and Obese Pregnant Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. J ASEAN Fed Endocr Soc. 2023;38(2):102-112. doi:10.15605/jafes.038.02.11

{{cta_2}}

Pola Gmitrzak
dietetyk

Dyplomowany dietetyk kliniczny, absolwentka SGGW oraz WUM w Warszawie. Szczególnie zainteresowana obszarem dietoterapii w zaburzeniach metabolicznych oraz rolą psychologii w żywieniu.

Dowiedź się o mnie więcej
Kategorie:
Porady
Udostęonij post:
https://klinikaholi.pl/blogpost/inozytol---co-to-jest-dzialanie-dawkowanie
Dietetyka
5
min
3
.
01
.
2025

Omega 3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym w naszej diecie, pełniącymi kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT) muszą być dostarczane z zewnątrz, ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować. Znaczenie kwasów omega-3 zostało szeroko zbadane i udokumentowane w licznych badaniach naukowych, co przyczyniło się do wzrostu świadomości społecznej na temat ich właściwości prozdrowotnych. Co to jest omega 3, jakie są jej źródła i zapotrzebowanie dorosłych i dzieci? Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się więcej. Czym są kwasy tłuszczowe omega-3? Kwasy omega-3 należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się obecnością pierwszego wiązania podwójnego przy trzecim atomie węgla, licząc od końca łańcucha węglowego (końca omega). Ta unikalna struktura chemiczna nadaje im szczególne właściwości biologiczne i czyni je niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te są integralnym składnikiem błon komórkowych, wpływają na ekspresję genów oraz biorą udział w produkcji związków przeciwzapalnych. Ich obecność w organizmie jest kluczowa dla rozwoju i funkcjonowania mózgu, siatkówki oka oraz układu nerwowego. Jakie są rodzaje kwasów omega-3? W przyrodzie występuje kilka rodzajów kwasów omega-3, jednak trzy z nich mają największe znaczenie dla zdrowia człowieka. Są to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas eikozapentaenowy (EPA). Każdy z tych kwasów pełni specyficzne funkcje w organizmie i może być pozyskiwany z różnych źródeł pokarmowych. Warto zaznaczyć, że organizm człowieka może w pewnym stopniu przekształcać ALA w EPA i DHA, jednak wydajność tego procesu jest stosunkowo niska, szczególnie w przypadku konwersji do DHA.

dr Zuzanna Przekop
dietetyk
Czytaj
Dietetyka
5
min
3
.
01
.
2025

Węglowodany – czym są i w jakich produktach występują?

Węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w naszej codziennej diecie. Stanowią główne źródło energii dla organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i układów. Węglowodany to związki chemiczne o specyficznej budowie, charakteryzujące się obecnością grup hydroksylowych przy większości atomów węgla. Dzięki swojej strukturze mogą tworzyć wewnętrzne i międzycząsteczkowe wiązania, co nadaje im wyjątkowe właściwości. W świecie organizmów żywych pełnią kluczową rolę, stanowiąc podstawowe źródło energii niezbędnej do przeprowadzania procesów metabolicznych. W tym artykule szczegółowo omówimy, czym są węglowodany, jakie pełnią funkcje oraz w jakich produktach występują. Czym są węglowodany proste i złożone? Podział węglowodanów Węglowodany stanowią grupę związków organicznych, utworzonych z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W powszechnym rozumieniu określa się je mianem cukrów. W żywności występują w różnych postaciach, począwszy od prostych cukrów, przez dwucukry, skrobię, aż po błonnik. Węglowodany proste (cukry proste) Monosacharydy, czyli cukry proste, to związki chemiczne zawierające od 3 do 10 atomów węgla. Nie podlegają one rozkładowi do prostszych form. Charakteryzują się słodkim smakiem. Do najważniejszych monosacharydów zalicza się glukozę, fruktozę, galaktozę i mannozę. Są one szybko wchłaniane przez organizm, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj

Czemu możesz nam zaufać?

Leczenie poprzedzone diagnozą i badaniami

Zespół czołowych polskich ekspertów

Zarejestrowany podmiot leczniczy posiadający polisę OC

Gwarancja Holi
10% mniej na wadze lub zwrot pieniędzy*

Razem zadbajmy o Twoje zdrowie

Dołącz do programu, a my pomożemy Ci zgubić nawet 15% wagi w przeciągu 6 miesięcy pod stałą kontrolą dietetyka i lekarza.

Kup Program