Wróć
min
4
.
10
.
2024

Dieta dukana - zasady. Czy warto stosować dietę Dukana?

dr Zuzanna Przekop
dietetyk
Kategorie
Porady
Dieta
Spis treści

Jeszcze kilka lat temu dieta Dukana była jednym z popularniejszych sposobów odżywiania. Chociaż dzisiaj mnóstwo osób o niej zapomniało, wciąż jest wielu jej zwolenników. Na czym polega fenomen tej diety i czy na pewno warto ją stosować? Przyjrzyjmy się bliżej zasadom tej diety oraz jej potencjalnym skutkom ubocznym.

Dieta Dukana – co to takiego?

Dieta Dukana to metoda odżywiania opracowana przez francuskiego lekarza Pierre'a Dukana. Podstawą tej diety jest spożywanie zwiększonej ilości białka przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. Koncepcja ta opiera się na obserwacji, że pacjenci spożywający więcej białka tracili na wadze szybciej niż ci, którzy stosowali tradycyjne diety niskokaloryczne.

Warto zaznaczyć, że sam Pierre Dukan stracił możliwość wykonywania swojego zawodu z powodu przepisywania pacjentom niebezpiecznych tabletek na odchudzanie. Stosowanie tych substancji wiązało się z setkami przypadków śmiertelnych. 

Jakie są zasady diety Dukana?

Dieta Dukana to czterofazowy program odchudzający oparty głównie na produktach białkowych. Początkowa faza skupia się na chudym mięsie, jajach i niskotłuszczowym nabiale. W kolejnych etapach stopniowo wprowadzane są ograniczone ilości warzyw i owoców. Chociaż początkowo taki sposób odżywiania przynosi pożądane efekty w postaci szybkiej utraty wagi, dieta ta wiąże się z ryzykiem niedoborów żywieniowych, przeciążeniem nerek i wątroby oraz efektem jo-jo. Dodatkowo ten model żywieniowy nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych, dlatego długoterminowe efekty są wątpliwe.

Dieta Dukana opiera się na kilku podstawowych zasadach:

  1. Zwiększone spożycie białka.
  2. Ograniczenie spożycia tłuszczów i węglowodanów.
  3. Odpowiednie nawodnienie organizmu (duże spożycie białka może spowodować odwodnienie organizmu dlatego przy diecie Dukana zaleca się pić minimum 1,5 l wody dziennie)
  4. Codzienna aktywność fizyczna (minimum 20 minut spaceru)
  5. Regularne spożywanie otrębów owsianych, które w określonej ilości mają poprawiać funkcjonowanie układu pokarmowego oraz trawiennego (ze względu na ścisłą dietę białkową, mogą one ulec osłabieniu).

Dieta ta składa się z czterech faz, z których każda ma swoje specyficzne zalecenia żywieniowe.

{{cta}}

Dieta Dukana - Faza I

Pierwsza faza, nazywana fazą uderzeniową, trwa od 2 do 7 dni, w zależności od indywidualnych celów związanych z utratą wagi. W tym okresie dieta opiera się niemal wyłącznie na produktach bogatych w białko. 

Produkty spożywane podczas 1 fazy diety Dukana

Pierwsze dni diety Dukana to czas intensywnego odchudzania. Założenia są takie, że w tym czasie jadłospis powinien składać się głównie z chudego mięsa (indyka, kurczaka), ryb i owoców morza. Przyjmuje się, że wybieranie produktów bogatych w białko może wspierać przyspieszenie metabolizmu i zmniejszenie uczucia głodu. Zazwyczaj unika się tłustych mięs, takich jak kaczka czy gęś, oraz smażenia, a preferuje gotowanie na parze, grillowanie lub pieczenie jako korzystniejsze opcje.

Na tym etapie dieta Dukana sugeruje sięganie po produkty takie jak: tofu, seitan (zamiennik mięsa z glutenu pszennego), mleko 0% oraz jogurty naturalne (bez tłuszczu), chude twarogi, jajka, otręby owsiane, a także chudy twaróg. Dopuszcza się również niewielkie ilości soku z cytryny, pikli oraz łyżeczkę oleju dziennie. Ważne jest również dbanie o odpowiednie nawodnienie – zaleca się przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.

Dieta Dukana – Faza II

Druga faza diety Dukana nazywana jest fazą naprzemienną i może trwać od miesiąca do roku. Redukcja wagi trwa do momentu osiągnięcia wyznaczonego celu, dlatego istotne jest ustalenie oczekiwań przed rozpoczęciem diety. W kolejnym etapie tej diety wprowadza się kombinację produktów białkowych z warzywami. W tym czasie można sięgnąć po różnorodne warzywa, takie jak marchew, buraki, seler, pomidory, ogórki, sałata czy bób. Warzywa te wzbogacają dietę o witaminy i inne cenne składniki odżywcze.

W tej fazie stosuje się naprzemiennie okresy spożywania wyłącznie potraw białkowych oraz tych łączących białko z warzywami. Cykle trwają po pięć dni i powinny wyglądać następująco - 5 dni diety z fazy uderzeniowej i 5 dni diety z fazy drugiej. Węglowodany w diecie pochodzą jedynie z warzyw. Na tym etapie może dodać do jadłospisu grzyby oraz ponad dwukrotnie zwiększyć ilość spożywanych otrębów (z 5 g do 12 g dziennie).

Dieta Dukana – Faza III

Etap utrwalenia wyników to kluczowa, według jej założeń faza diety, w której przez sześć dni w tygodniu rozszerza się jadłospis o nowe produkty. Można włączyć jedną porcję owoców o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, niewielką ilość pełnoziarnistych produktów zbożowych, plaster sera żółtego oraz dwie porcje warzyw. Jeden dzień tygodnia pozostaje jednak restrykcyjny, oparty na zasadach początkowej fazy diety, kiedy to dozwolone są wyłącznie produkty białkowe. Długość tego etapu jest ściśle powiązany z ilością zrzuconych kilogramów - na każdy utracony kilogram przypada dziesięć dni tej fazy. Przykładowo, osoba, która schudła 5 kg, powinna kontynuować ten etap przez 50 dni, a ta, która straciła 15 kg, przez 150 dni.

{{cta_1}}

Ostatni etap, nazywany fazą stabilizacji, to zmodyfikowana wersja etapu utrwalenia. Zachowuje się w nim jeden dzień w tygodniu z dietą opartą wyłącznie na produktach białkowych. W pozostałe dni tygodnia stosuje się zasady z poprzedniego etapu, z jedną istotną różnicą - codziennie dodaje się do diety trzy łyżki otrąb owsianych lub pszennych. Ta faza ma na celu utrwalenie wypracowanych nawyków żywieniowych i utrzymanie osiągniętej wagi na dłuższy czas.

Jakie efekty przynosi dieta Dukana?

Ze względu na swój restrykcyjny charakter dieta Dukana jest uważana za dość ekstremalny sposób żywienia i chociaż wciąż sporo osób ceni ją sobie za szybką utratę masy ciała, to nie jest to dieta, którą zaleca się w przypadku leczenia otyłości. Stosowanie tej diety może wiązać się z problemami zdrowotnymi, a także efektem jojo, jednak skutków ubocznych diety Dukana jest znacznie więcej. Przyjrzyjmy się więc negatywnym aspektom stosowania takiego sposobu odżywiania. 

Wiele osób zastanawia się “ile można schudnąć w miesiąc na diecie Dukana?” Dieta Dukana stosowana przez 5 dni może przynieść dzienną redukcję wagi na poziomie 2–3 kg. Biorąc pod uwagę akutalną wiedzę, wiemy że tak szybka redukcja masy ciała, nie wpływa korzystnie na masę mięśniową, która jest niezbędna do utrzymania zdrowia. Diety, które obiecują tak szybką redukcję, zawsze powinny budzić nasz niepokój. Szybkie efekty najczęśniej nie oznaczają trwałych efektów, a w kontekście leczenia otyłości to one są najważniejsze.

Stosowanie diety Dukana ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego może wiązać się z zaparciami. Oprócz tego niedobory wapnia mogą skutkować zwiększoną łamliwością kości oraz osteoporozą. Restrykcyjne zasady mogą powodować obciążenie nerek i wątroby, a także problemy z koncentracją, mogą pojawić się także zawroty i bóle głowy. Dieta Dukana ma także jeszcze jeden negatywny efekt, którym są niedobory witamin i składników mineralnych.

Jeżeli rozważasz rozpoczęcie stosowania diety Dukana wiedz, że została ona uznana jako jedna z najgorszych modeli odżywiania, a w roku 2022 w Rankingu Diet, zajęła 39. miejsce na 40 analizowanych diet.

Czy warto stosować dietę Dukana?

Odpowiedź jest jednoznaczna, nie warto. Jeśli chcesz schudnąć zdrowo i trwale, najlepszym sposobem będzie zmiana nawyków żywieniowych, najlepiej pod opieką specjalistów. Wprowadzanie zmian stopniowo, w poszanowaniu Twoich aktualnych możliwości i zasobów, zwiększa szanszę na osiągniecię sukcesu, nawet jeżeli proces może wydawać się nudny i żmudny. 

Jeżeli zależy Ci na szybkim schudnięciu, zastanów się, co Tobą kieruje. Jaka jest Twoja motywacja do odchudzania. Akceptacja choroby, zrozumienie jej i podejście do procesu leczenia w sposób odpowiedzialny, jest jednym z kluczowych elementów. Na początku warto zrozumieć, że nie da się schudnąć 20kg w miesiąc i postawić przed sobą realistyczne cele. Jeżeli to sobie uświadomisz, to zrozumiesz także, że dieta Dukana, pomimo swoich górnolotnych obietnic nie jest rozwiązaniem. 

Skoro nie dieta Dukana, to może dieta keto jest rozwiązaniem? O tym więcej przeczytasz w artykule: Dieta ketogeniczna - na czym polega, zasady, wady i zalety

{{cta_2}}

dr Zuzanna Przekop
dietetyk

Dietetyczka, badaczka R&D, ekspertka w projektach Narodowego Programu Zdrowia, organizatorka konferencji “Żywienie bez granic”

Dowiedź się o mnie więcej
Kategorie:
Porady
Dieta
Udostęonij post:
https://klinikaholi.pl/blogpost/dieta-dukana---zasady-czy-warto-stosowac-diete-dukana
Dietetyka
5
min
3
.
01
.
2025

Omega 3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważnym składnikiem odżywczym w naszej diecie, pełniącymi kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT) muszą być dostarczane z zewnątrz, ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować. Znaczenie kwasów omega-3 zostało szeroko zbadane i udokumentowane w licznych badaniach naukowych, co przyczyniło się do wzrostu świadomości społecznej na temat ich właściwości prozdrowotnych. Co to jest omega 3, jakie są jej źródła i zapotrzebowanie dorosłych i dzieci? Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się więcej. Czym są kwasy tłuszczowe omega-3? Kwasy omega-3 należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które charakteryzują się obecnością pierwszego wiązania podwójnego przy trzecim atomie węgla, licząc od końca łańcucha węglowego (końca omega). Ta unikalna struktura chemiczna nadaje im szczególne właściwości biologiczne i czyni je niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te są integralnym składnikiem błon komórkowych, wpływają na ekspresję genów oraz biorą udział w produkcji związków przeciwzapalnych. Ich obecność w organizmie jest kluczowa dla rozwoju i funkcjonowania mózgu, siatkówki oka oraz układu nerwowego. Jakie są rodzaje kwasów omega-3? W przyrodzie występuje kilka rodzajów kwasów omega-3, jednak trzy z nich mają największe znaczenie dla zdrowia człowieka. Są to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas eikozapentaenowy (EPA). Każdy z tych kwasów pełni specyficzne funkcje w organizmie i może być pozyskiwany z różnych źródeł pokarmowych. Warto zaznaczyć, że organizm człowieka może w pewnym stopniu przekształcać ALA w EPA i DHA, jednak wydajność tego procesu jest stosunkowo niska, szczególnie w przypadku konwersji do DHA.

dr Zuzanna Przekop
dietetyk
Czytaj
Dietetyka
5
min
3
.
01
.
2025

Węglowodany – czym są i w jakich produktach występują?

Węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w naszej codziennej diecie. Stanowią główne źródło energii dla organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i układów. Węglowodany to związki chemiczne o specyficznej budowie, charakteryzujące się obecnością grup hydroksylowych przy większości atomów węgla. Dzięki swojej strukturze mogą tworzyć wewnętrzne i międzycząsteczkowe wiązania, co nadaje im wyjątkowe właściwości. W świecie organizmów żywych pełnią kluczową rolę, stanowiąc podstawowe źródło energii niezbędnej do przeprowadzania procesów metabolicznych. W tym artykule szczegółowo omówimy, czym są węglowodany, jakie pełnią funkcje oraz w jakich produktach występują. Czym są węglowodany proste i złożone? Podział węglowodanów Węglowodany stanowią grupę związków organicznych, utworzonych z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W powszechnym rozumieniu określa się je mianem cukrów. W żywności występują w różnych postaciach, począwszy od prostych cukrów, przez dwucukry, skrobię, aż po błonnik. Węglowodany proste (cukry proste) Monosacharydy, czyli cukry proste, to związki chemiczne zawierające od 3 do 10 atomów węgla. Nie podlegają one rozkładowi do prostszych form. Charakteryzują się słodkim smakiem. Do najważniejszych monosacharydów zalicza się glukozę, fruktozę, galaktozę i mannozę. Są one szybko wchłaniane przez organizm, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj

Czemu możesz nam zaufać?

Leczenie poprzedzone diagnozą i badaniami

Zespół czołowych polskich ekspertów

Zarejestrowany podmiot leczniczy posiadający polisę OC

Gwarancja Holi
10% mniej na wadze lub zwrot pieniędzy*

Razem zadbajmy o Twoje zdrowie

Dołącz do programu, a my pomożemy Ci zgubić nawet 15% wagi w przeciągu 6 miesięcy pod stałą kontrolą dietetyka i lekarza.

Kup Program