Wróć
min
03
.
04
.
2025

Jakie owoce jeść na diecie? Czy są owoce “zakazane” przy odchudzaniu?

Jakie owoce jeść na diecie
Pola Gmitrzak
dietetyk
Kategorie
Spis treści

Utrzymywanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz dostarczanie organizmowi niezbędnych składników są kluczowe dla osiągnięcia zdrowia. Codzienne jedzenie powinno być zróżnicowane i zbilansowane, z naciskiem na utrzymanie odpowiedniego bilansu energetycznego. Niektórzy, rozpoczynając zmiany stylu życia, skoncentrowane na zmniejszeniu wagi za wszelką cenę, zaczynają wprowadzać sztuczny podział na "dobre" i "złe" produkty spożywcze. Czy są owoce „zakazane” przy odchudzaniu? Jakie owoce warto jeść?

Jakie owoce jeść, żeby schudnąć?

Podczas diety często eliminuje się owoce pod pretekstem, że mogą powstrzymać proces utraty wagi. Jednak ważniejsze niż klasyfikacja konkretnych produktów jest skoncentrowanie się na bilansie energetycznym i ogólnym sposobie odżywiania. Wykluczanie owoców nie jest konieczne, a trwałe rezultaty wymagają zmian nawyków żywieniowych, a nie rezygnacji z całej grupy produktów.

Przy wyborze owoców warto zwrócić uwagę na ich indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny. Indeks glikemiczny (IG) to skala, która mierzy, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Owoce o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować gwałtowne wzrosty cukru, co może być niekorzystne dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Jednak równie istotny, a może nawet ważniejszy, jest ładunek glikemiczny. To pojęcie, które bierze pod uwagę nie tylko szybkość wchłaniania, ale i ilość węglowodanów zawartych w jednej porcji danego produktu. Innymi słowy, ładunek glikemiczny to kombinacja zarówno jakości, jak i ilości węglowodanów.

Dlaczego to istotne? Ponieważ spożywanie produktów o niskim ładunku glikemicznym pomaga utrzymać bardziej stabilny poziom cukru we krwi, co przynosi korzyści dla zdrowia. Kontrolowanie ładunku glikemicznego może być szczególnie istotne dla osób z cukrzycą, ale także dla tych, którzy dbają o utrzymanie zdrowej wagi czy chcą zminimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Aby kontrolować ładunek glikemiczny, warto wybierać owoce o niższym indeksie glikemicznym i spożywać je w umiarkowanych ilościach oraz warto spożywać owoce z dodatkiem białka, czy tłuszczu. Owoc z dodatkiem jogurtu i orzechów włoskich to posiłek, który będzie korzystny dla glikemii. 

{{cta}}

Owoce na diecie – lista

Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie owoce warto spożywać, to najlepiej przyjrzeć się ich właściwościom antyoksydacyjnym. Przeciwutleniacze, zawarte między innymi w owocach, odgrywają istotną rolę w obronie przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Te wolne rodniki są produktem ubocznym oddychania tlenowego i wpływają na przyśpieszenie procesu starzenia czy obniżenie sprawności układu odpornościowego. To całkowicie normalne, że w naszym organizmie powstają wolne rodniki, natomiast ważne jest zachowanie równowagi w ich ilości, dlatego też potrzebne są nam składniki antyoksydacyjne (przeciwutleniacze), które są strażnikiem tej równowagi. 

Nie trzeba znać konkretnej zawartości przeciwutleniaczy w owocach, aby docenić ich korzystny wpływ na zdrowie. Działają one jak tarcza ochronna, neutralizując działanie szkodliwych substancji w organizmie. Owoce, bogate w przeciwutleniacze, pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry, poprawiają stan włosów i paznokci, a także wpływają korzystnie na pracę układu krążenia czy zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. 

W kontekście diety warto zwrócić uwagę na owoce, które nie tylko dostarczają cennych witamin i składników mineralnych, ale także wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Oto kilka owoców, które wyróżniają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy:

czarne jagody, jagody goji, owoce acai, czarna porzeczka, granat, maliny, truskawki, borówki czarne, śliwki, wiśnie.

Lista ta ma pewien wspólny mianownik, wymienione w niej owoce mają barwę czerwoną, fioletową. Nie musisz więc pamiętać, które z owoców mają silne właściwości antyoksydacyjne, wystarczy, że będziesz sięgać po owoce o tej barwie. Dlatego też lista ta powinna być dla Ciebie tylko drogowskazem, ciekawostką. Najważniejsze jest to, aby owoce były w codziennej diecie. 

{{cta_1}}

Zakazane owoce na diecie

W trakcie diety warto zwrócić uwagę nie tylko na indeks glikemiczny, ale także na ładunek glikemiczny. Unikaj nadmiernie przetworzonych produktów i stosuj zasady łączenia posiłków. Dieta 80/20, gdzie 80% diety stanowią wartościowe produkty, a 20% to "comfort food", może pomóc utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe bez poczucia restrykcji. Równowaga między zdrowym odżywianiem a jedzeniem dla przyjemności wspiera dobre samopoczucie i pomaga w utrzymaniu motywacji.

Faktycznie istnieją owoce, których spożywanie może być niekorzystne, jednak stworzenie takiej listy wymaga indywidualnego podejścia. Przykładowo, owocem, który często jest na liście owoców zakazanych przez dietetyków, jest grejpfrut. Natomiast nie wynika to z tego, że jest to owoc, który jest szkodliwy dla zdrowia, ale z tego, że substancje w nim zawarte lubią wchodzić w interakcje z lekami. W zależności od leku może nasilać jego działanie, zwiększając ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, lub niwelować działanie substancji czynnej leku, co może powodować gorsze efekty leczenia. Jeżeli masz wątpliwości co do bezpieczeństwa swojej diety, porozmawiaj o tym ze swoim dietetykiem, nie szukaj listy owoców zakazanych na własną rękę. 

Podsumowanie

Podsumowując, warto zrezygnować ze sztywnego podziału owoców na "dobre" i "złe" w kontekście diety, skupiając się raczej na utrzymaniu równowagi w spożywanych kaloriach. W procesie odchudzania kluczowe jest zachowanie zdrowego bilansu energetycznego, a owoce powinny być postrzegane jako cenne źródła wartości odżywczych i powinny być obecne w codziennej diecie. Ich spożywanie z punktu widzenia utrzymania zdrowia jest niezwykle istotne, nie tylko ze względu na to, że są źródłem witamin i składników mineralnych, ale również dzięki zawartości przeciwutleniaczy. 

{{cta_2}}

Pola Gmitrzak
dietetyk

Dyplomowany dietetyk kliniczny, absolwentka SGGW oraz WUM w Warszawie. Szczególnie zainteresowana obszarem dietoterapii w zaburzeniach metabolicznych oraz rolą psychologii w żywieniu.

Dowiedź się o mnie więcej
Kategorie:
Udostęonij post:
https://klinikaholi.pl/blogpost/

Czytaj dalej

Zdrowe odchudzanie
07
.
04
.
2025
This is some text inside of a div block.
Zdrowe odchudzanie – o czym musisz pamiętać

Chęć zmiany sylwetki i poprawy samopoczucia to często powód, dla którego podejmujemy decyzję o rozpoczęciu procesu odchudzania. Jednak droga do wymarzonej wagi nie zawsze jest łatwa i wiąże się z wieloma zmianami w codziennym życiu. Aby osiągnąć trwałe efekty, warto postawić na zdrowe odchudzanie, oparte na zrównoważonej diecie i regularnej aktywności fizycznej. Jednak co dokładnie przybliży Cię do celu? W tym artykule omówimy najważniejsze aspekty zdrowego odchudzania. Jak skutecznie rozpocząć proces odchudzania? Jeśli zdecydowałaś lub zdecydowałeś się, na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, pierwszym krokiem, który warto wykonać, jest realistyczne postawienie sobie celu. Przemyśl ile chcesz schudnąć i w jakim czasie chcesz tego dokonać. Szybka utrata wagi nie jest zalecana, ponieważ może prowadzić do większych problemów zdrowotnych (nadmiernej utraty masy mięśniowej, niedoborów i następnie efektu jojo) niż korzyści. Zdrowe odchudzanie to proces stopniowej, systematycznej utraty wagi, który pozwala na jej długoterminowe utrzymanie. To nie tylko dieta, ale również zmiana stylu życia, obejmująca długofalowe modyfikacje w codziennych nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że skuteczne odchudzanie to coś więcej niż tylko plan żywieniowy – aby osiągnąć trwały efekt, trzeba działać na kilku frontach:

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj
węglowodany gdzie występują?
07
.
04
.
2025
This is some text inside of a div block.
Węglowodany – czym są i w jakich produktach występują?

Węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w naszej codziennej diecie. Stanowią główne źródło energii dla organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i układów. Węglowodany to związki chemiczne o specyficznej budowie, charakteryzujące się obecnością grup hydroksylowych przy większości atomów węgla. Dzięki swojej strukturze mogą tworzyć wewnętrzne i międzycząsteczkowe wiązania, co nadaje im wyjątkowe właściwości. W świecie organizmów żywych pełnią kluczową rolę, stanowiąc podstawowe źródło energii niezbędnej do przeprowadzania procesów metabolicznych. W tym artykule szczegółowo omówimy, czym są węglowodany, jakie pełnią funkcje oraz w jakich produktach występują. Czym są węglowodany proste i złożone? Podział węglowodanów Węglowodany stanowią grupę związków organicznych, utworzonych z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W powszechnym rozumieniu określa się je mianem cukrów. W żywności występują w różnych postaciach, począwszy od prostych cukrów, przez dwucukry, skrobię, aż po błonnik. Węglowodany proste (cukry proste) Monosacharydy, czyli cukry proste, to związki chemiczne zawierające od 3 do 10 atomów węgla. Nie podlegają one rozkładowi do prostszych form. Charakteryzują się słodkim smakiem. Do najważniejszych monosacharydów zalicza się glukozę, fruktozę, galaktozę i mannozę. Są one szybko wchłaniane przez organizm, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj
Post przerywany - if, dieta okienkowa
11
.
05
.
2025
This is some text inside of a div block.
Post przerywany - czy powinieneś z niego skorzystać?

Zastanawiasz się, czy post przerywany to odpowiedni wybór dla Ciebie? Chociaż jest to popularny model żywienia i wiele osób stosuje się do jego zasad, nie jest to dieta dla wszystkich. Post przerywany inaczej nazywany dietą IF (intermittent fasting) lub dietą okienkową, znany również jako dieta 8-godzinna i opiera się na zasadzie: jesz przez 8 godzin w ciągu doby, a przez pozostałe 16 godzin powstrzymujesz się od posiłków. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o diecie okienkowej - jakie są jej podstawowe zasady, jak wpływa na Twoje zdrowie i metabolizm oraz czy warto wprowadzić ją w swoje życie. Dieta 8-godzinna - jak wpływa na zdrowie? Czy post przerywany 8/16 ma pozytywny wpływ na organizm? Według niektórych badań taki model żywienia wspomaga redukcję masy ciała i poprawia wydolność organizmu, warto jednak pamiętać, że nie jest to idealny sposób dla każdego. Jego restrykcje mogą prowadzić do głodówki, a także do irytacji spowodowanej trudnym czasem gdy okno żywieniowe jest jeszcze zamknięte. Dodatkowo, w trakcie stosowania postu przerywanego wiele osób zapomina, że w czasie 16-godzinnej przerwy od jedzenia należy także unikać wszelkich napojów, które mogłyby dostarczyć dodatkowe kalorie.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie

W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie.