Mimo że o roślinnym sposobie żywienia mówi się sporo, to jednak wiele osób wciąż nie wie, na czym polega dieta wegańska, co jeść, aby odpowiednio ją zbilansować i jakie wyzwania niesie ze sobą taki styl odżywiania. Jeśli interesuje Cię temat diety roślinnej i chcesz dowiedzieć się więcej na jej temat, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem.
Dieta wegańska – co to za sposób żywienia?
Wegańska dieta jest w pełni roślinnym sposobem żywienia. Oznacza to, że jedząc zgodnie z założeniami diety wegańskiej, całkowicie eliminujemy produkty odzwierzęce. Choć ta zwięzła definicja bardzo trafnie opisuje założenie tego modelu żywienia, to jednak nie zawsze jest zrozumiała dla osób, których interesuje weganizm. Co to zatem tak właściwie oznacza i jakich produktów nie jedzą weganie?
Dieta wegańska eliminuje spożycie:
- mięsa i przetworów mięsnych (w tym np. żelatyny),
- ryb i przetworów rybnych (w tym np. sosu rybnego),
- mleka i produktów mlecznych,
- jaj,
- innych produktów, których proces powstawania nierozerwalnie wiąże się z pracą zwierząt (np.miód).
Wegańska dieta bazuje przede wszystkim na warzywach, owocach, produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych i ich przetworach oraz orzechach. Nie da się ukryć, że jest to model odmienny od tradycyjnej diety i w związku z tym wymaga on pewnej uważności w komponowaniu dań oraz wyborze właściwych produktów.
Źródła białka w diecie wegańskiej
Jedna z częstych obaw osób przechodzących na dietę wegańską dotyczy zbyt małej podaży białka wraz z taką dietą. Troska ta ma swoje źródło w kojarzeniu mięsa jako naczelnego produktu z wysoką zawartością protein. Jednak widmo niedoboru białka wcale nie musi spędzać snu z powiek osobom przechodzącym na weganizm. Co jeść zatem na tej diecie, by dostarczyć sobie odpowiednich ilości protein? Prym wiodą tu nasiona roślin strączkowych:
- soczewica (czerwona, zielona)
- fasola (biała, czerwona, czarna, adzuki, mung, pinto),
- ciecierzyca,
- soja,
- groch,
- bób.
Całkiem wysoką zawartością białka charakteryzują się również niektóre z produktów zbożowych, np. kasza gryczana, quinoa, płatki owsiane, a nawet orzechy. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że 100 gramów orzechów włoskich ma więcej białka niż ta sama ilość serka wiejskiego! Oczywiście, trudno porównywać te produkty pod kątem kalorycznym, ale to doskonały przykład na to, jak wiele typów żywności może dostarczać protein w diecie wegańskiej.
{{cta}}
Źródła węglowodanów w diecie wegańskiej
Standardowe źródła węglowodanów w diecie są przede wszystkim produktami roślinnymi, dlatego dostarczenie tego makroskładnika na diecie wegańskiej nie stanowi większego problemu. Natomiast jak w każdym modelu żywienia, warto zwrócić uwagę na jakość tych węglowodanów.
Grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, makarony, warzywa i owoce będą nie tylko dobrym źródłem węglowodanów, ale również błonnika pokarmowego. Warto również wiedzieć o tym, że większość nasion roślin strączkowych oprócz białka, dostarcza także sporych ilości węglowodanów. Ich źródłem są także popularne napoje roślinne (nazywane potocznie mlekami roślinnymi) oraz wszelkie zamienniki cukru białego, takie jak syrop z agawy, melasa, syrop klonowy, cukier trzcinowy czy kokosowy.
Źródła tłuszczu w diecie wegańskiej
Jeśli chodzi o produkty będące źródłem tłuszczów, to prym wiodą rozmaite oleje roślinne, orzechy i nasiona oraz awokado. Dostarczają one (z wyjątkiem np. oleju kokosowego czy oleju palmowego) przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są jak najbardziej pożądane dla zdrowia.
Dieta wegańska nie dostarcza jednak długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, należących do rodziny omega-3. Choć organizm może je wyprodukować samodzielnie z kwasu alfa-linolenowego (ALA), którego źródłami są m.in. olej rzepakowy, orzechy włoskie czy nasiona chia; to ta konwersja w organizmie nie zachodzi zbyt efektywnie i tylko niewielka ilość kwasów długołańcuchowych powstanie w tym procesie.
Czy dieta wegańska jest zdrowa?
Dobrze zbilansowana i zaplanowana dieta wegańska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Dane pochodzące z badań naukowych pokazują, że:
- dania wegańskie charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy niskiej energetyczności – ułatwia to utrzymywanie prawidłowej masy ciała lub jej redukowanie,
- weganie mają lepsze parametry gospodarki lipidowej i ryzyko śmiertelności z powodu chorób układu krążenia jest u nich niższe,
- osoby na dietach roślinnych rzadkiej borykają się z zespołem metabolicznym,
- dieta wegańska wiąże się z niższym ryzykiem występowania choroby uchyłkowej jelita grubego.
Trzeba jednak mieć na uwadze, że musi być to przemyślana dieta wegańska. Na czym polega to jej zbilansowanie i zaplanowanie? Przede wszystkim należy zacząć od uświadomienia sobie, że korzyści diety wegańskiej nie wynikają z samej eliminacji mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych, tylko z tego, co w tej diecie znajduje się w zamian – nasiona roślin strączkowych, niskoprzetworzone produkty, spora ilość warzyw i owoców.
Dieta wegańska może być zatem również niezdrowa, jeśli będzie opierała się przede wszystkim na wysokoprzetworzonych zamiennikach mięsa i nabiału czy obfitowała w cukier i dużą ilość soli.
Wiele korzyści zdrowotnych może również przynieść fleksitarianizm, czyli podejście, które ogranicza ilość spożywanych produktów odzwierzęcych (ale nie eliminuje ich całkowicie), na rzecz większej podaży produktów roślinnych. Nie trzeba zatem przechodzić na ścisłą dietę wegetariańską, by czerpać korzyści z tego modelu żywienia.
{{cta_1}}
Dieta wegańska - potencjalne wyzwania
Eliminacja niektórych produktów odzwierzęcych z diety wiąże się z koniecznością dostarczenia danych składników mineralnych czy witamin z innych źródeł.
Przede wszystkim u wegan konieczna jest suplementacja witaminy B12, która w formie aktywnej znajduje się wyłącznie w produktach odzwierzęcych. Przechodząc na dietę wegańską, od razu należy rozpocząć jej suplementację.
Dodatkowo ze względu na eliminację ryb, dieta wegańska nie dostarcza kwasów EPA oraz DHA, a jak już zostało wspomniane wcześniej, ich produkcja przez organizm z ALA jest niewystarczająca Pożądana staje się zatem suplementacja tych kwasów tłuszczowych. Na rynku dostępne są w pełni wegańskie preparaty na bazie mikroalg, które dostarczają długołańcuchowych kwasów EPA i DHA.
Warto również zwrócić uwagę na ilość żelaza w diecie oraz sposób komponowania produktów, które są jego źródłem. Żelazo roślinne (niehemowe) jest gorzej przyswajalne, natomiast dodatek produktów bogatych w witaminę C czy bakterie kwasu mlekowego, pozwalają tę przyswajalność poprawić.
Na diecie wegańskiej, ze względu na wykluczenie produktów mlecznych, konieczne jest monitorowanie spożycia wapnia. Znajduje się on przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak jarmuż czy szpinak, ale również w migdałach czy nasionach słonecznika. Znaczącym źródłem wapnia o wysokiej przyswajalności są także wody wysokozmineralizowane.
Jedną z zasad, które dobrze jest zachować przy stosowaniu diety wegańskiej, jest również łączenie różnych źródeł białek w jednym posiłku, np. strączki + zboża + orzechy/nasiona. Dzięki temu za sprawą połączenia produktów z różnym profilem aminokwasów uzyskamy pełnowartościowe białko. Nie trzeba robić tego w każdym posiłku. Wystarczy, jeśli takie różnorodne źródła białka pojawią się w menu na przestrzeni dnia. Bez względu na to, wszelakie roślinne kotlety czy pulpeciki na bazie strączków i nasion po prostu bardzo dobrze komponują się z rozmaitymi kaszami czy ryżem, więc jest to dobre połączenie również pod kątem smakowym.
{{cta_2}}
Dietetyczka, badaczka R&D, ekspertka w projektach Narodowego Programu Zdrowia, organizatorka konferencji “Żywienie bez granic”
Czytaj dalej
.webp)
Chęć zmiany sylwetki i poprawy samopoczucia to często powód, dla którego podejmujemy decyzję o rozpoczęciu procesu odchudzania. Jednak droga do wymarzonej wagi nie zawsze jest łatwa i wiąże się z wieloma zmianami w codziennym życiu. Aby osiągnąć trwałe efekty, warto postawić na zdrowe odchudzanie, oparte na zrównoważonej diecie i regularnej aktywności fizycznej. Jednak co dokładnie przybliży Cię do celu? W tym artykule omówimy najważniejsze aspekty zdrowego odchudzania. Jak skutecznie rozpocząć proces odchudzania? Jeśli zdecydowałaś lub zdecydowałeś się, na zrzucenie nadprogramowych kilogramów, pierwszym krokiem, który warto wykonać, jest realistyczne postawienie sobie celu. Przemyśl ile chcesz schudnąć i w jakim czasie chcesz tego dokonać. Szybka utrata wagi nie jest zalecana, ponieważ może prowadzić do większych problemów zdrowotnych (nadmiernej utraty masy mięśniowej, niedoborów i następnie efektu jojo) niż korzyści. Zdrowe odchudzanie to proces stopniowej, systematycznej utraty wagi, który pozwala na jej długoterminowe utrzymanie. To nie tylko dieta, ale również zmiana stylu życia, obejmująca długofalowe modyfikacje w codziennych nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej. Warto pamiętać, że skuteczne odchudzanie to coś więcej niż tylko plan żywieniowy – aby osiągnąć trwały efekt, trzeba działać na kilku frontach:
.webp)
Węglowodany są jednym z podstawowych składników odżywczych, które odgrywają kluczową rolę w naszej codziennej diecie. Stanowią główne źródło energii dla organizmu i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek i układów. Węglowodany to związki chemiczne o specyficznej budowie, charakteryzujące się obecnością grup hydroksylowych przy większości atomów węgla. Dzięki swojej strukturze mogą tworzyć wewnętrzne i międzycząsteczkowe wiązania, co nadaje im wyjątkowe właściwości. W świecie organizmów żywych pełnią kluczową rolę, stanowiąc podstawowe źródło energii niezbędnej do przeprowadzania procesów metabolicznych. W tym artykule szczegółowo omówimy, czym są węglowodany, jakie pełnią funkcje oraz w jakich produktach występują. Czym są węglowodany proste i złożone? Podział węglowodanów Węglowodany stanowią grupę związków organicznych, utworzonych z trzech podstawowych pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W powszechnym rozumieniu określa się je mianem cukrów. W żywności występują w różnych postaciach, począwszy od prostych cukrów, przez dwucukry, skrobię, aż po błonnik. Węglowodany proste (cukry proste) Monosacharydy, czyli cukry proste, to związki chemiczne zawierające od 3 do 10 atomów węgla. Nie podlegają one rozkładowi do prostszych form. Charakteryzują się słodkim smakiem. Do najważniejszych monosacharydów zalicza się glukozę, fruktozę, galaktozę i mannozę. Są one szybko wchłaniane przez organizm, co powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi.

Zastanawiasz się, czy post przerywany to odpowiedni wybór dla Ciebie? Chociaż jest to popularny model żywienia i wiele osób stosuje się do jego zasad, nie jest to dieta dla wszystkich. Post przerywany inaczej nazywany dietą IF (intermittent fasting) lub dietą okienkową, znany również jako dieta 8-godzinna i opiera się na zasadzie: jesz przez 8 godzin w ciągu doby, a przez pozostałe 16 godzin powstrzymujesz się od posiłków. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o diecie okienkowej - jakie są jej podstawowe zasady, jak wpływa na Twoje zdrowie i metabolizm oraz czy warto wprowadzić ją w swoje życie. Dieta 8-godzinna - jak wpływa na zdrowie? Czy post przerywany 8/16 ma pozytywny wpływ na organizm? Według niektórych badań taki model żywienia wspomaga redukcję masy ciała i poprawia wydolność organizmu, warto jednak pamiętać, że nie jest to idealny sposób dla każdego. Jego restrykcje mogą prowadzić do głodówki, a także do irytacji spowodowanej trudnym czasem gdy okno żywieniowe jest jeszcze zamknięte. Dodatkowo, w trakcie stosowania postu przerywanego wiele osób zapomina, że w czasie 16-godzinnej przerwy od jedzenia należy także unikać wszelkich napojów, które mogłyby dostarczyć dodatkowe kalorie.
Zadbajmy razem o Twoje zdrowie
W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!
